De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) constateert tevreden dat Nederland vooroploopt in het vergroenen van de leasemarkt, maar maakt zich zorgen over de groei op de markt voor gebruikte elektrische voertuigen (EV’s).
In de eerste drie kwartalen van 2024 is 64 procent van alle nieuwe elektrische auto’s geregistreerd op naam van een leasemaatschappij, ofwel 57.600 voertuigen. Binnen het segment nieuwe zakelijke leaseauto’s was tot en met september 44 procent volledig elektrisch. Vorig jaar lag dat in dezelfde periode op 34 procent. Van alle nieuw geregistreerde privé geleasete auto’s dit jaar was ruim 30 procent elektrisch, hetzelfde niveau als in 2023.
Occasionmarkt
Dat constateert de VNA op basis van cijfers van RDC. Daarmee loopt Nederland binnen de EU voorop in het vergroenen van de leasemarkt. VNA reageerde deze week dan ook geprikkeld op een brief die staatssecretaris Chris Jansen van I&W stuurde aan de Europese Commissie. Daarin roept hij Brussel op om in te grijpen in de achterblijvende Europese markt voor zakelijke elektrische auto’s. We moeten de voorsprong als Nederland uitbouwen en nu juist ook de tweedehands elektrische markt op gang brengen, aldus VNA.
Het geeft volgens VNA dan ook geen pas dat elektrische rijders nu moeten opdraaien voor een gat in de begroting ter grootte van 1,5 miljard euro. Het gevaar bestaat dat tweedehands elektrische auto’s, waarvoor in Nederland al subsidie is gegeven, de grens over gaan in plaats van beschikbaar komen om ook de rest van het Nederlandse wagenpark te verduurzamen.
Onzekerheid
Renate Hemerik, voorzitter VNA: “Het is mooi te zien dat dat de groei binnen lease van EV gestaag doorgaat. Maar dan hebben we het over nieuwe auto’s. De overheid verzuimt om mee te werken aan de groei op de tweedehandsmarkt. Er is te weinig vraag naar gebruikte EV’s in Nederland. Hoewel het aanbod aantrekkelijker wordt is er nog te veel onzekerheid onder particuliere occasionkopers over elektrisch rijden. Het helpt daarom niet dat Nederland nu alle fiscale stimuli afschaft. Vooral de aanstaande mrb op EV’s doet veel pijn. Maar ook het afschaffen van bijtellingsvoordeel en het stopzetten van SEPP werkt niet positief. Een stimulerend, stabiel en vooral voorspelbaar overheidsbeleid is harder nodig dan ooit.”