Het aandeel gemonteerde all season-banden in het totale Nederlandse personenautopark blijft stijgen. Uit de tiende zomermeting (uitgevoerd in week 33-35) van de door KwikFit georganiseerde analyse van het wegdekaandeel personenautobanden blijkt dat all season-banden, of vierseizoenbanden, inmiddels goed zijn voor een aandeel van 19 procent.

Duidelijk is dat de vierseizoenenband een populaire keuze van zowel de particuliere alsook de zakelijke consument is geworden. Vorig jaar was dat wegdekaandeel 16,4 procent en in 2019 11,7 procent. In de afgelopen vijf jaar is het aandeel van de all season-banden verviervoudigd. Vrijwel alle bandenfabrikanten bieden nu dit type banden in hun assortiment aan.

Deze trend gaat, net als vorig jaar, ten koste van winter- en zomerbanden. Wel lijkt de groei van het wegdekaandeel all season-banden iets af te zwakken, maar dat kan een corona-effect zijn. Leaserijders hebben soms een bandenwissel overgeslagen en daardoor de switch naar een nieuwe set banden nog niet gemaakt.
Merkenmix
Een ander opvallend, positief resultaat uit de wegdekaandeelanalyse is dat het aandeel winterbanden dat in de zomer nog onder personenauto’s zit eindelijk weer is afgenomen. Van 3,7 procent in 2018 steeg dit naar 4,3 procent in 2019 en 5,4 procent in 2020. Nu is dat gedaald naar 4,5 procent, een trendbreuk waar met name de rijveiligheid en het milieu mee zijn gediend. Ongetwijfeld zal ook hier de groei van het all season-segment debet aan zijn. De rangschikking van de merken in de top 5 bleef ongewijzigd, waarbij opgemerkt dat de top drie allemaal licht wegdekaandeel inleverde ten gunste van de nummers 4 (Goodyear) en 5 (Bridgestone). Continental blijft de absolute nummer één wat betreft het aantal gemonteerde personenautobanden, gevolgd door Michelin en Vredestein. De top 5 is overigens goed voor 61,9 procent van het aantal gemonteerde personenautobanden.
Segmenten
Uitgesplitst naar segmenten moesten Michelin en Vredestein in de top 5 van de all season-banden aandeel inleveren. Hun drie collega’s in de top 5 realiseerden allemaal een plus. De top 5 is overigens goed voor 70,3 procent van het totaal in dit segment. Bij de winterbanden zijn er grote verschillen ten opzichte van vorig jaar wat betreft de onderlinge marktaandelen. De top 3 presteerde alle drie beter en de nummers 4 en 5 leverden juist in. De vijf zijn samen goed voor 58,3 procent van het winterbandenaandeel. In het grootste segment, dat van de zomerbanden, is de top eveneens ongewijzigd. Goodyear (4) en Bridgestone (5) scoorden hier een plus, de andere drie moesten het met een onsje minder doen ten opzichte van vorig jaar. De top 5 is hier goed voor 59,9 procent van het zomerbandentotaal.
De vierseizoenenband is een populaire keuze van zowel de particuliere als de zakelijke consument geworden.
Kijken we naar de top 10, dan zien we dat die zijn wegdekaandeel heeft vergroot. Verder heeft er in de staart een kleine wijziging plaatsgevonden. Op de tiende plek staat nu Nokian, dat Landsail naar plek 11 verwees. Viking (made by Continental) verstevigde zijn negende plek.

Het onderzoek
De tiende zomermeting van het Wegdekaandeel, in opdracht van KwikFit uitgevoerd door JES Marketing Onderzoek, controleerde een wagenpark van in totaal 2220 auto’s. Daarop werden in totaal 79 merken banden aangetroffen, negen merken minder dan vorig jaar. Net als bij de vorige zomermeting zijn vooral de meer exotische uit de ranking verdwenen.
KwikFit maakt deze wegdekanalyses sinds de start in 2012 tweemaal per jaar (in januari volgt de wintermeting). De meting van januari dit jaar werd overigens niet gedaan, omdat door de coronamaatregelen geen betrouwbare steekproef kon worden uitgevoerd. Voor de goede orde: het wegdekaandeel is iets anders dan marktaandeel bij verkoop. Dan worden immers alleen de verkopen van dat moment meegenomen en banden gaan in het algemeen meerdere seizoenen mee.