Het 45-jarige jubileum van Acoat Selected had eigenlijk in 2021 gevierd moeten worden, maar de coronapandemie verstoorde dat feestje, al was het tijdelijk, want op 19 en 20 mei 2022 vindt in het Limburgse Vaals toch echt weer een Acoat Selected-congres plaats. Dagvoorzitter en manager strategic sales van AkzoNobel Gerhard Aalbers en sales support manager Mark Cabri blikken vooruit op het congres, met als thema ‘Van visie naar duurzame inzet’.

Voor het congres zijn niet alleen de schadeherstellers uit het Acoat Selected-netwerk uitgenodigd, maar ook hun belangrijkste opdrachtgevers. Gerhard Aalbers: “Het is voor onze leden belangrijk dat ze hun sturende partijen kunnen ontmoeten. Het is dus aan de ene kant een inhoudelijk congres; aan de andere kant willen we ook een feestje geven, omdat we trots zijn op 45 jaar Acoat. Dat is inmiddels een wereldwijd programma, met meer dan drieduizend leden, maar is ooit, in 1976, in Nederland begonnen.”

De mens

De drie sprekers op het congres op donderdag 19 mei zijn geselecteerd om, aansluitend op het thema ‘Van visie naar duurzame inzet’, de toekomst wat concreter te maken, licht Gerhard Aalbers toe. “Allereerst zal onze ceo Thierry Vanlancker een presentatie geven waarin hij het belang zal aangeven van Acoat voor AkzoNobel. Ook zal hij ingaan op duurzaamheid, wat voor AkzoNobel heel hoog op de agenda staat.”

Mark Cabri vult aan: “Thierry Vanlancker zal de gelegenheid te baat nemen om de nieuwe duurzaamheidscampagne van AkzoNobel te lanceren. In die campagne zullen we ingaan op het reduceren van de CO2-uitstoot. We moeten daar nu al mee aan de slag, want hoe later je begint, des te groter de sprongen zijn die je zult moeten maken. Denk daarbij niet alleen aan het compenseren van de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door te investeren in een windpark, maar ook aan wat bedrijven als AkzoNobel zelf, maar ook de schadeherstelbedrijven kunnen doen om daadwerkelijk richting net zero uitstoot te gaan. Daar kan AkzoNobel bij helpen, niet alleen door middel van de producten die we nu al hebben waarmee je kunt besparen op het energieverbruik, maar ook door digitale tools in te zetten waardoor je minder materiaal nodig hebt of sneller klaar bent, en niet te vergeten: door procesoptimalisatie. De huidige hoge energieprijzen dwingen schadeherstellers om daar nog eens goed naar te kijken, niet alleen om de energierekening naar beneden te brengen, maar ook door de CO2-voetafdruk te verkleinen.”

Diederik Gommers weet als geen ander dat duurzaamheid ook te maken heeft met mensen.
Dagvoorzitter en gastheer van het congres is Gerhard Aalbers, die tussen 1994 en 2016 in diverse functies de verantwoordelijkheid droeg voor het Acoat Selected-programma.

Gerhard Aalbers: “AkzoNobel ziet duurzame inzet in de breedste zin van het woord en daar hoort ook de duurzame inzet van mensen bij. Iemand die daar tijdens de coronapandemie als geen ander mee te maken heeft gehad, is IC-arts Diederik Gommers. Hij is heel benaderbaar en wil ook graag in gesprek gaan met de zaal. We hebben daarom drie kwartier tot een uur voor zijn bijdrage gereserveerd.”

De auto

Natuurlijk gaat het op 19 mei ook over auto’s. Prof. Dr. Dariu Gavrila kan daar als expert op het gebied van intelligente voertuigen zeer boeiend over vertellen, weet Gerhard Aalbers uit ervaring. “Hij zal met name de link leggen naar de schadehersteller: wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden?, maar ook wat betreft mobiliteit in het algemeen en waar we de komende jaren rekening mee moeten houden. Hij geeft daar mooie voorbeelden van, inhoudelijk heel sterk, in de vorm van anekdotes, maar ook door middel van filmpjes. Veel mensen in de automotive wereld denken nog altijd dat autonoom rijden niet zo’n vaart loopt, maar ik durf te zeggen dat sommige ontwikkelingen op de korte termijn worden overschat, maar op de lange termijn worden onderschat. Autonoom rijden is er daar een van.”

“Wat Mark net zei over duurzaamheid geldt ook voor de toekomst van mobiliteit. Ik spreek geregeld opdrachtgevers die daarop voorsorteren. Niet dat ze dit jaar al hun netwerk gaan veranderen, maar ze zijn wel heel kritisch aan het nadenken over wie straks nog voor hen kan repareren. Dat heeft te maken met de metamorfose van lowtech naar hightech. Er komen heel andere auto’s op de markt. Die vragen andere competenties. Je kunt vandaag een gouden allround plaatwerker zijn, maar morgen moet je een carrosserietechnicus zijn. Die metamorfose werkt onvoldoende door in de branche, wat wereldwijd leidt tot een gebrek aan goed opgeleide vakmensen. Je moet je afvragen of vandaag de dag al elke herstelde auto wel veilig de weg op gaat. We hebben het vaak ook niet door, de klant zeker niet. Die denkt: die auto ziet er weer keurig uit, maar zijn alle lasverbindingen wel goed gelegd? Werkt alle elektronica weer zoals die bedoeld is? We moeten als branche heel alert zijn of we in staat blijven om goed en deugdelijk te repareren. Die stap moeten we als branche nog gaan maken.”

Het zijn serieuze zaken die tijdens het congres aan bod komen, maar een lustrumfeestje moet bovenal sfeer en gezelligheid bieden. Gerhard Aalbers: “We zijn er trots op hoe Acoat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en dat zullen we zeker laten blijken.”

Prof. Dr. Dariu Gavrila is expert op het gebied van intelligente voertuigen en richt de blik op de mobiliteit van morgen.
Ceo van AkzoNobel Thierry Vanlancker introduceert tijdens het Acoat Selected-congres de nieuwe duurzaamheidscampagne van AkzoNobel.

Workshops

Voorafgaand aan het plenaire deel van het congres worden er op donderdagochtend voor de Acoat-leden twee besloten workshops georganiseerd. Expert op het gebied van duurzame mobiliteit Arjan de Putter en Rob Knop van de Van der Linden Groep zullen de deelnemers in hun workshop meenemen in de laatste ontwikkelingen betreffende duurzame mobiliteit en waterstofvoertuigen. Hierbij komen vragen aan de orde als: hoe herstel je deze voertuigen op een verantwoorde en veilige manier? Welke aanpassingen aan de werkplaats zijn nodig? Welke kennis hebben medewerkers hiervoor nodig?

In de workshop personeel/verandermanagement gaan Jan van Setten en Ismail Gönen in op de manier waarop we kunnen blijven omgaan met de veranderingen om ons heen. Hoe kom je in het innovatieve gedeelte van je brein en dat van een ander? Hoe blijf je denken in mogelijkheden, juist als het lastig wordt? Hoe krijg je je mensen mee in jouw toekomstplannen? Of om de woorden van Gerhard Aalbers te herhalen: “AkzoNobel ziet duurzame inzet in de breedste zin van het woord en daar hoort ook de duurzame inzet van mensen bij.”

Zoals gebruikelijk wordt het congres op de ochtend van de tweede dag op een ludieke wijze afgesloten.

Foto boven: Naast een sterke inhoudelijke component is ook netwerken een belangrijk onderdeel van een Acoat Selected-congres, zoals hier tijdens de laatste editie in 2019.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties