Het zijn niet zozeer de producten van Glasurit op zich die de samenwerking tussen de lakkenproducent en Koops Autoschade al jarenlang zo hecht maken, als wel de wisselwerking die ervoor zorgt dat zowel Koops als Glasurit kunnen blijven innoveren, of “blijven lopen”, zoals Albert Koops het zelf beeldend zegt. “Ik sta nooit stil.”
Partnercontent
Arthur Tol, Head of Sales BASF Coatings Services, noemt de samenwerking een bewuste keuze van beide partijen: “Dat zit hem in het ondernemerschap van Albert Koops, dat wij herkennen en waarbij je weleens op de muziek vooruitloopt, maar wat nodig is om verder te komen.”
Lakken
Het was immers Koops Autoschade die meer dan een jaar geleden als eerste ging werken met de Glasurit 100 Line basislak, de eerste basislaklijn op de markt die 40 procent onder de EU-grenswaarde voor oplosmiddelen ligt en een VOS-waarde heeft van minder dan 250 gram per liter en dus bijzonder milieuvriendelijk is. Daarnaast gebruikt Koops Autoschade de Glasurit AraClass blanke lakken, die Eco Balance gecertificeerd zijn, wat garant staat voor een aanzienlijke CO2-reductie. In verschillende stappen van het productieproces worden namelijk fossiele grondstoffen vervangen door hernieuwbare bronnen. Ook is de producttechnologie zodanig geoptimaliseerd dat de blanke lakken sneller drogen, waardoor er minder energie wordt verbruikt. Door de bereidheid van Koops Autoschade hiermee als eerste ervaringen op te doen en die ervaringen te delen met Glasurit, beschouwt de lakkenproducent Koops Autoschade als de wegbereider en tevens toonbeeld voor het gebruik van zijn nieuwe generatie lakken.

Koops Autoschade
Borger is een recreatief-toeristische gemeente, midden in het hunebedgebied van Drenthe. Albert Koops richt hier in 1990 zijn eigen autoschadeherstelbedrijf op. Hij wil het liefst direct met Glasurit in zee, maar zijn grossier kan dat niet leveren. Vanaf 1994 gebruikt Koops Autoschade de producten van Glasurit. De pioniersmentaliteit van Koops Autoschade blijkt onder meer uit het feit dat het bedrijf als eerste gaat werken met de 90-serie watergedragen lakken van Glasurit. Ook kwalificeerde het bedrijf zich als eerste voor de inmiddels verdwenen kwaliteitsnorm voor schadeherstel Hiqure.
Wanneer in 2002 in Borger een grote bedrijfsruimte vrijkomt, verhuist Koops Autoschade naar de huidige locatie aan de Strengenweg. Van hieruit worden ook de activiteiten gecoördineerd van Grinta Business Cycling, de businessclub van vooruitstrevende ondernemers die ook van wielrennen houden.
Duurzaam
Albert Koops: “In de hele samenleving zie je initiatieven die zich richten op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ik kijk daarbij naar alle mogelijke acties die aan die reductie kunnen bijdragen. Dat zit hem niet alleen in het gebruik van lakken, maar ook in dingen als de keuze van software. We hadden bijvoorbeeld een softwarepakket dat in de basis fantastisch was, alleen was dit nog niet uitontwikkeld. Dan stop je er energie en geld in en nu hebben we het helemaal voor elkaar en werkt het geweldig. Alleen op die manier kom je vooruit. Vergelijk het met een auto uit 2005. Tot 2018 kon je daar nog van allerlei opties op krijgen, maar nu heb je lane assist, voetgangersherkenning, automatisch inparkeren… Dat kan niet meer op die auto uit 2005. Vooruitstrevende leveranciers zoals Glasurit snappen dat en zetten een nieuw platform neer waar je mee verder kunt. Dat spreekt mij enorm aan: dat je niet tevreden bent met een CO2-reductie van 10 procent, of dat je zo goedkoop mogelijk kunt inkopen, maar dat je verder komt.”

De keuze voor Glasurit was er in eerste instantie een keuze voor kwaliteit. Albert Koops: “Het begint al goed in de basis. De lakken van Glasurit geven een heel mooie oppervlakte en afwerking, en zijn zeer gebruikersvriendelijk. Een herstelde auto glanst vaak nog mooier dan toen hij uit de fabriek kwam. De nieuwe producten zijn wel duidelijk anders, dus daar moet je mee leren werken. We worden hierin steeds efficiënter, zijn aan het leren en we zijn leergierig. Daarbij hebben we dankzij Glasurit een wereldwijde dekking. Als iemand in Hong Kong dezelfde problemen heeft als ik, hebben we direct een match. Daardoor worden oplossingen veel sneller gevonden.”
Die samenwerking betreft het hele team van Koops Autoschade, net als de medewerkers van Glasurit. Albert Koops: “Het is intern, binnen onze bedrijven een samenwerking, maar ook in de zin van ‘samen in werking’ waar, door ieders passie en visie, de kwaliteit van het geheel uit voortkomt.”

Arthur Tol: “Wij testen onze producten uitgebreid in het laboratorium, maar in de praktijk blijken dingen toch weer anders te gaan. Doordat Albert op zijn beurt de ervaringen uit zijn bedrijf met ons deelt, houden we elkaar scherp. We zijn daar allebei heel eerlijk in: wat gaat er goed en wat gaat er niet goed en hoe kunnen we dat verbeteren? Als producent denkt Glasurit mee met de branche en wat de producten kunnen bijdragen aan doelen die bedrijven stellen. Albert zegt het terecht: op een bepaald moment kun je met bestaande producten niet verder. Met de producten die Glasurit nu aanbiedt, heb je het meest milieuvriendelijke product dat beschikbaar is in de markt. Het is niet alleen dat je randvoorwaarden aan het creëren bent om je CO2-uitstoot te verminderen, wat Koops ook doet met diverse duurzaamheidslabels, maar je hebt nu ook een product in handen dat aantoonbaar minder uitstoot veroorzaakt in het proces van schadeherstel.”
Glasurit
Onder de merknaam Glasurit brengt BASF een uitgebreid assortiment autoreparatielaksystemen op de markt, met de nadruk op eco-efficiënte watergedragen basislakken en high-solid lakken. Met deze systemen kan overal ter wereld worden voldaan aan alle wettelijke eisen voor de beperking van oplosmiddelen. Wat kwaliteit en duurzaamheid betreft, voldoen de producten aan dezelfde kwaliteitsnormen als oplosmiddelhoudende lakken. Het merk biedt een breed scala aan diensten ter ondersteuning van klanten. Glasurit is door de meeste toonaangevende autofabrikanten wereldwijd goedgekeurd voor aftermarket-reparaties en door hen gekozen vanwege de uitgebreide kleurexpertise. In Nederland is Glasurit met onder andere een Refinish Competence Centre gevestigd in Maarssen.

Proces
De kortere droogtijden van de Glasurit AraClass blanke lakken leiden tot CO2-reductie tijdens het droogproces en leveren ook elders in het schadeherstelproces voordelen op. De droogcabine is minder lang bezet, waardoor meer auto’s kunnen worden hersteld. Leenauto’s hoeven minder lang ingezet te worden. Voor Arthur Tol is het nu de uitdaging om de voordelen van de nieuwe lakken ook onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers. “Bedrijven als Koops Autoschade zijn een soort groen plus-bedrijven die ook in hun belang zijn. Opdrachtgevers profileren zich graag als duurzaam, maar met de bestaande duurzaamheidslabels stopt die ontwikkeling. Nu kunnen wij laten zien: er zijn ook bedrijven die nog duurzamer werken dan wat er tot nu toe verkrijgbaar was in de markt. De achterliggende gedachte is ook dat dit voor opdrachtgevers een aanleiding kan zijn om daar meer werk naartoe te sturen. Daarmee kan, wat bedrijven als dat van Albert Koops presteren, de norm worden in de markt.”


Ook Albert Koops ziet mogelijkheden voor andere schadeherstelbedrijven: “Wij doen dit niet omdat wij nu zoveel geld hebben, of omdat we zo slim zijn… Het komt gewoon door na te denken: hoe kunnen we onszelf nog verder verbeteren? Hoe kunnen we die volgende stap maken? En dat zullen we blijven doen: elk jaar evalueren wij alle aspecten van de stappen die wij nemen en soms maken we keuzes opnieuw. Ik sta immers nooit stil. Ik blijf altijd lopen!”