In Nederland zijn velgen te koop waarvoor geen goedkeuringseisen gelden. Deze velgen brengen een behoorlijk veiligheidsrisico met zich mee.

Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT houdt toezicht op de markt, maar kan op basis van de huidige wetgeving niet ingrijpen en geeft daarom dit signaal af. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek was een melding dat velgen zonder goedkeuringseisen op de markt werden aangeboden. Door het ontbreken van goedkeuringseisen is ook niet bekend voor welke voertuigen de velgen geschikt zijn. Hoewel dit type velgen niet onder het toezicht van de ILT valt, wilde de inspectie toch een beeld krijgen van de mogelijke risico’s bij het gebruik van deze velgen.

De ILT selecteerde negen typen velgen die fysiek op veel verschillende auto’s passen en die qua verkoopwaarde in het onderste segment van de markt zitten. Het gaat om lichtmetalen velgen die zijn onderworpen aan drie tests uit het VN/ECE-Reglement nr. 124: de roterende buigtest, roltest en botstest.

Testresultaten

Er is getest met twee wiellasten, de eerste is bepaald aan de hand van informatie die bij de velg hoort. Hierbij doorstond 50 procent van de velgen zonder goedkeuringseisen de test niet. De andere wiellast is bepaald op 750 kilogram, dat een groot aantal typen auto’s dekt. Nu doorstond 67 procent van de velgen de tests niet.

De ILT waarschuwt daarom dat velgen waar geen goedkeuringseisen voor gelden een behoorlijk veiligheidsrisico met zich meebrengen. Het gevaar bestaat dat een velg breekt na botsing met een object, of dat de velg na verloop van tijd gaat scheuren en het uiteindelijk begeeft. Omdat niet bekend is voor welke auto’s de velg geschikt is, is er sprake van een extra risico.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Goed dat dit (eindelijk) wordt opgemerkt!! en hopelijk zal hier toekomstig ook een regel- of wetgeving voor komen om zo de branche te helpen velgen op een veilig verantwoorde wijze te kunnen monteren.

    Weliswaar hebben veel velgen wel de juiste goedkeuringseisen echter door het ontbreken van wet- en regelgeving is het vaak niet bekend voor welke voertuigen de desbetreffende velg is goedgekeurd en onder welke bijzondere voorwaarden.

    Dit geld niet enkel voor het draagvermogen maar eveneens voor het gebruik van de juiste wielbouten en de bout zitting in de velg. Kegel 60 graden of bol radius R12, R13 of R14 maakt een enorm verschil en bij het gebruik van de verkeerde wiel-bouten of moeren kan dit leiden tot het loslopen van het wiel. Bij gekeurde velgen is deze informatie weliswaar voor handen maar door het ontbreken van een wet- of regelgeving wordt deze informatie vaak niet geraadpleegd. Laat staan dat de bandenspecialist weet waar deze te vinden.

    Nog een belangrijk veiligheid aspect is het aanhaalmoment van de wielbouten. Dit kan verschillen van 110 tot wel 200 Nm. Zonder keuringsinformatie te kunnen naslaan is dit voor velen een gok en is mijn ervaring dat veelal alle wielen rond de 130 Nm aanhalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties