Skills The Finals, het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor vakwedstrijden in het (v)mbo vindt plaats op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. De aanwezigheid van de Koning en van de ministers Dijkgraaf en Wiersma laat zien dat het voor het kabinet een prioriteit is om de jongeren enthousiast te krijgen voor het beroepsonderwijs.

Honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten strijden er om het Nederlands Kampioenschap in hun vakgebied. Koning Willem-Alexander gaat op vrijdag onder meer in gesprek met studenten die betrokken zijn bij de wedstrijden. De Koning zal ook spreken met voormalig kampioenen, juryleden, docenten en wedstrijdorganisatoren. De donderdag ervoor bezoeken minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) het Nederlands Kampioenschap. De bewindslieden gaan in gesprek met Annette van Soest over de kansen en bedreigingen in het (v)mbo en openen het evenement.

Wedstrijdopdrachten

Het vak autotechnicus vormt een van de strijdperken tijdens de Skills. De wedstrijdopdrachten verschillen per jaar. Ze spelen in op de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Bovendien doen deze een beroep op zowel de vakkennis, vakvaardigheden als vakoverstijgende vaardigheden van de deelnemer. Als aanstormend autotechnicus voeren de deelnemers diverse reparaties, controles en diagnoses uit aan verschillende auto’s. Het controleren van de auto’s en het vervangen van defecte onderdelen dient zorgvuldig te gebeuren. Daarnaast stellen ze diagnoserapporten op en verwacht de klant een gedegen uitleg en advies over de reparaties en het onderhoud van zijn auto.

Internationaal

De deelnemers strijden niet alleen voor het nationaal kampioenschap. Winnen betekent dat de deur opengaat voor deelname aan de EuroSkills, het Europees kampioenschap voor beroepen en WorldSkills, wereldkampioenschap voor beroepen. EuroSkills en WorldSkills vinden allebei om het jaar plaats waardoor er ieder jaar internationale vakwedstrijden worden aangeboden. Team Netherlands neemt deel aan deze vakwedstrijden. Het team bestaat uit studenten die hebben deelgenomen aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. Door hun goede prestaties hebben zij zich gekwalificeerd voor Team Netherlands.

Opent deuren

Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands, benadrukt het belang van de wedstrijden: “Wij willen jongeren inspireren om te kiezen voor het beroepsonderwijs en het vakmanschap en daarin te excelleren. De vakwedstrijden staan hierbij centraal. Skills The Finals biedt vmbo-leerlingen, mbo-studenten en natuurlijk ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en zeer leerzame ervaring. En niet onbelangrijk: meedoen met de wedstrijden opent echt deuren. Tegelijkertijd hebben wij deze jonge vaktalenten keihard nodig, want juist in de sectoren van het middelbaar beroepsonderwijs zijn er forse arbeidstekorten.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties