In de afgelopen maanden zijn een tiental bedrijven van ASN Autoschade opgenomen in het programma GroenGedaan Plus. ASN Autoschade is sinds het voorjaar pilotpartner van de stichting Duurzaam naar klimaat neutraal schadeherstel. Zes van de tien blijkt significant minder uitstoot te hebben dan het landelijk gemiddelde.
De pilot is dan ook volgens de betrokkenen succesvol verlopen, aldus Harry Filon van de Stichting. “Er zijn verschillen per ondernemer voor wat betreft de huidige status en de mogelijkheden tot reduceren. ASN is echter al heel goed bezig. 40 procent van de pilotbedrijven zit met de uitstoot op het landelijk gemiddelde en 60 procent zit daar significant onder. 30 procent van de pilotbedrijven voldoen nu al aan de 50 procent CO2-reductie die in het Parijs akkoord voor 2030 is vastgelegd. ASN heeft de ambitie om veel verder te gaan dan de Parijs doelstellingen en mikt op een 80 procent CO2-reductie in het jaar 2030.
GAP-analyse
Als eerste werd er een GAP-analyse gemaakt. Wat is de uitstoot, wat veroorzaakt deze uitstoot en hoe verhoudt zich dat met de gemiddelden in de markt. De benchmark werd gemaakt per vierkante meter bedrijfsruimte en per doorgang. “Het spreekt voor zich dat grote bedrijven meer energie verbruiken en dat dit ook geldt voor een bedrijf met veel doorgangen”, aldus Filon. Na de GAP-analyse worden de bevindingen en uitkomsten met de ondernemer besproken en wordt een ambitieplan opgesteld. De situatie en de mogelijkheden verschillen per onderneming.
“Alle ASN-ondernemers waren bij de start al gemotiveerd om hun uitstoot in beeld te brengen en tot een plan te komen dit te reduceren. Maar de exorbitante ontwikkeling van de energieprijzen heeft dit wel in een stroomversnelling gebracht. Bedrijven die hiermee al bezig waren plukken al veel eerder de vruchten dan verwacht. Maar het is ook nog niet te laat om een start te maken”, zegt ASN-directeur Peter Hubregtse.
Levenscyclusanalyse
De stichting benadrukt dat bij de carbon footprint scope I, scope II en delen van scope III zijn meegenomen. Reden is dat voor bepaalde zaken in scope III geen LCA (life cycle analyse) bekend is. Bijvoorbeeld de milieu-impact van de onderdelen. Men hoopt deze zaken volgend jaar toe te kunnen voegen.
Hubregtse: “We hebben nu de elementen in beeld gebracht waar de ondernemer invloed op heeft. Zoals zijn gas- en elektriciteitsverbruik en de hoeveelheid afval en drinkwater. De pilot heeft ons geleerd dat je al heel veel uitstoot en dus ook kosten, kan reduceren door kleine ingrepen. Misschien zijn deze soms voor de hand liggend, maar als je ze planmatig in beeld brengt, dan weet de ondernemer heel concreet wat hem te doen staat. Zo verbeteren wij ons netwerk over de gehele breedte. Al hebben wij binnen ASN natuurlijk ook koplopers. Onze koplopers hebben binnen een jaar nog maar op 25 procent van de uitstoot van de gemiddelde schadehersteller in Nederland.
In navolging van de pilotbedrijven zal binnenkort gestart worden met het aansluiten van de overige ASN-vestigingen.