Tekort aan technisch personeel? “Dit is nog maar het begin. Het wordt nog veel erger.” Dit zegt Ben Snoeijs, oprichter van Techniekmaker. “De behoefte aan technische vakmensen groeit, de interesse neemt af. Dat moet een keer mis gaan.”
Ben Snoeijs, Techniekmaker
Het wordt een hels karwei om jongeren actief te krijgen in de technische sector, aldus Snoeijs. “Binnenkort gaan de babyboomers met pensioen. De generatie jongeren die deze uitstroom moet opvangen is echter met een miljoen minder. Daarnaast neemt de vraag toe; alleen voor de energietransitie zijn 100.000 vakmensen nodig. Maar in het onderwijs zien we de interesse in techniek afnemen. Steeds minder jongeren kiezen voor techniek.”
Druppel
Volgens Snoeijs is er geen snelle oplossing. “Op korte termijn kunnen we dit probleem via zij-instroom verzachten. Maar het blijft een druppel op een gloeiende plaat. Ook al komt er een nieuwe generatie die wel interesse heeft, dan duurt het 10 jaar voordat zij instromen op de arbeidsmarkt.” Het kost dus lange tijd om de daling te keren: “Investeren is moeilijk, want er is geen directe pay-off. We moeten investeren in programma’s met impact. Daarmee kunnen we niet vroeg genoeg beginnen. Met name op basisscholen en het voortgezet onderwijs is er veel behoefte aan technieklessen. Daarnaast helpen gekke combinaties, zoals bijvoorbeeld een combinatie van economie en techniek. We moeten de taart groter maken met commercieel-technische mensen.”
Minder saai
Een ander speerpunt is om het onderwijs minder saai te maken: “Betrek het bedrijfsleven erbij. Werk met korte, praktische casussen. Of geef gastcolleges die laten zien wat techniek is. Het onderwijs is ingeslapen, het bedrijfsleven niet.” Volgens Snoeijs is Nederland nog steeds te traditioneel, als het gaat om meiden en techniek: “We moeten techniek leuker maken; niet alleen investeren in recruitment, maar volop inzetten op de ontwikkeling van talent.”