De bandenwissels hebben dit jaar nog wat extra bandenomzet opgeleverd, waarbij dit najaar de all-season-banden nadrukkelijk de omzetkar hebben getrokken.
We weten het ondertussen: een gemiddeld positief cijfer zegt niets over de stand van zaken bij een individueel autobedrijf. Toch is dat gemiddelde een mooie graadmeter voor de belanghebbenden. Zit je er fors boven, dan lach je, zit je er fors onder, dan baal je. In beide gevallen is het overigens raadzaam om uit te zoeken waarom je beter of slechter presteert dan je collega’s. Van beide leer je en met beide cijfers kun je de werkplaats aansturen. Omdat de WESP-bandendata van bijna 1100 autobedrijven afkomstig zijn, geeft het gemiddelde cijfer absoluut een duidelijke weergave van de markttrends.
Belang van apk
Wanneer de gemiddelde verkoopprijs van banden in oktober 2021 bijna 6 procent hoger ligt dan in oktober vorig jaar, dan zegt dat niks over mogelijk gestegen marges bij de bandenretailers, maar wel iets over de prijsstijgingen, veroorzaakt door fors hogere logistieke kosten (de containerproblematiek) en gestegen grondstof- en materiaalprijzen. Positiever is het aantal banden dat gemiddeld per autobedrijf dit jaar is verkocht en gemonteerd. In oktober waren dat er 76 tegen 72 stuks in oktober vorig jaar, een plus van 5,5 procent. Hierbij speelt de apk nog steeds een belangrijke rol. Die kan zelfs nog toenemen nu brancheorganisatie VACO pleit voor strengere criteria voor banden in de apk, met onder andere een betere controle op de juiste belastingindex. Daarnaast zal het aantal EV’s in het wagenpark de komende jaren toenemen, die momenteel de bandenomzet al stimuleren door hun hogere slijtagebeeld, veroorzaakt door meer tractie en gewicht.

10 procent
Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er nu per autobedrijf 704 banden door de werkplaats afgeleverd. In 2020 waren er dat in dezelfde periode 666, een plus van 5,6 procent. Doorgerekend naar het einde van dit jaar zouden er dan bij de aan WESP deelnemende autobedrijven per werkplaats bijna 860 banden verkocht en gemonteerd zijn. Daarmee zou het resultaat over 2021 dat van 2019 met enkele banden verbeteren. De plus ten opzichte van 2020 is veel groter, maar bij het afgelopen coronajaar gaan veel vergelijkingen mank. Inmiddels zijn de garages uit de WESP-pool samen naar schatting goed voor ongeveer 10 procent van de Nederlandse bandenvervangingsmarkt.
Foto: Bij WESP aangesloten autobedrijven monteerden in de eerste tien maanden van 2021 gemiddeld 704 banden, 5,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.