De auto-industrie wacht miljarden aan boetes omdat de gemiddelde uitstoot boven de grensnorm van 95 g/km uitvalt. En die grens daalt de komende jaren fors. Denso opende daarom voor het eerst hun R&D center voor de pers om ze te tonen wat er gebeurt om die grens binnen bereik te brengen.
Het voert te ver in dit kader om de precieze condities van de grensnormen te omschrijven, laat het duidelijk zijn dat er grote belangen gemoeid zijn met deze verplichte uitstootreductie. Elektrificatie is daarmee niet minder dan verplichte techniek, zonder is de norm onhaalbaar. Voor Denso, dat wereldwijd een tweede plek inneemt in de ranking der toeleveranciers, maar onder eindconsumenten desondanks een onbekende naam is, is elektrificatie verre van nieuw. Als systeempartner voor de moeder aller moderne hybrides, Prius, zijn ze nauw betrokken bij het elektrificatietraject. De contacten zijn echter breder dan alleen Toyota: er zijn relaties met alle grote autoconstructeurs of onderzoeksinstituten zoals FEV, AVL en Ricardo.
Inmiddels is elektrificatie als productgroep goed voor 15 procent van de omzet, terwijl de groepen waar het merk verder bekend om staat zoals mobiliteitssystemen en thermische systemen goed zijn voor respectievelijk 17 en 26 procent. Componenten rondom de aandrijflijn zitten tegen de 24 procent. Voor elektrificatie geldt dat er verschillende wegen te bewandelen zijn, van milde hybridevormen tot aan de volledig pure vorm zonder verbrandingsmotor en alles ertussen in. Voor elke vorm biedt Denso kennis, ervaring en componenten.
Best koud, in die klimaatkamer. Warm kan het er ook worden, 80 graden is geen punt. Juist die extremen vormen voor elektrische componenten een uitdaging. Alle deelcomponenten van de inverter test, ontwikkelt en produceert Denso zelf. Volgens senior technical manager Thomas Lux?(links) is dat een cruciaal element binnen de bedrijfs- strategie.
De standaardportfolio is Elexcore gedoopt: vrij naar ‘electrify your moments’. Het bestaat uit de ECU, de starter-generator, de motor-generator, het accumanagementsysteem (BMS) en de inverter. Die inverter wijkt af van het gangbare model. Dat kan de hitte naar één zijde afvoeren, Denso heeft dubbelzijdige afvoer. Bovendien kent het een modulaire opbouw zodat met standaard componenten zowel plug-in hybrides als volelektrische modellen kunnen worden bediend.
Ulrich Schwarz is als elektrificatie-directeur ook de plaatsvervangende verantwoordelijke voor het Aachen Engineering Center in het Duitse Wegberg waar we te gast zijn. Het is vijftien jaar oud inmiddels en elke vijf jaar vond er uitbreiding plaats. Al die tijd is het desondanks gesloten gebleven voor de pers. Nu gaan alle deuren open; van de klimaatkamer, de vermogensbank en de laboratoria. “Wat ons onderscheidt van de concurrentie is dat we alles in eigen huis kunnen”, vertelt Schwarz. Zo ontwikkelt en produceert het zelf de benodigde deelcomponenten, inclusief printplaat.
Ze beschikken bovendien over een IT-omgeving die de verschillende locaties aan elkaar verbindt. Zo creëert het merk een virtuele testomgeving die het mogelijk maakt sneller en goedkoper te testen dan voorheen. “Zo’n virtuele testomgeving biedt bijvoorbeeld grote voordelen bij het ontwikkelingsproces rond autonoom rijden.” Denso is één van de partners in het met publiek geld gefinancierde Enable-S3 dat verschillende geautomatiseerde rijfuncties genereert, plant, test en valideert.