Toeleverancier Denso claimt ’s werelds grootste head-up display te hebben ontwikkeld: bijna 24 inch. Op basis van vloeibare kristallen projecteert het systeem rij-informatie op de voorruit, aan de bestuurderszijde.

De eerste toepassing is in het 2018-model van de Lexus LS. De gegevens over het voertuig en zijn omgeving worden op een virtueel scherm afgebeeld, op zo’n drie meter van de bestuurder. Daardoor hoeft deze niet steeds zijn focus aan te passen. Getoond wordt niet alleen basisinformatie (maximumsnelheid, voertuigsnelheid) maar ook de locatie van voetgangers. Dat laatste dankzij sensoren aan de buitenzijde van het voertuig. Een op de ruit geprojecteerde pijl helpt om bij afslagen en kruispunten de juiste rijbaan te volgen.

Kleurgebruik

Het ontwerp laat de plek op het display mede afhangen van het belang van de informatie. Ook zorgde Denso dat kleurgebruik en andere visuele effecten de bestuurder niet afleiden. Bij daglicht past het systeem de zichtbaarheid aan. De Japanse toeleverancier produceert al sinds 1991 head-up displays.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties