De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt mogelijke tegenwerking van de vrije concurrentie in de bandenwereld. Aanleiding zijn signalen dat de grote bandenproducenten levensduurverlengende oplossingen tegenhouden. Officieel standpunt van ACM is dat ze geen uitspraken doet over lopende zaken. “We houden de bandenindustrie in de gaten, tips zijn welkom.”

Een van die oplossingen zijn zogenoemde sealants: een goedje dat de band van binnen uit beschermt. Een lek in het profiel van de band, bijvoorbeeld door een spijker, een stuk glas of een andere inrijding, wordt door dit soort middelen direct gedicht. Bandenfabrikanten hebben zelf serviceafdelingen die bandenpech onderweg op locatie herstellen. De inkomsten uit deze pechservice zou een motivatie voor de competitiebeperking zijn. Een andere is dat er fors minder banden zouden worden verkocht als de levensduur van een band verder vergroot wordt.

Snelle reparatie

Het resultaat met zo’n sealant van binnen uit is snelle, automatische reparatie met relatief weinig spanningsverlies (mits er gereden wordt). In basis is het principe vergelijkbaar met de dichtmiddelen die steeds meer autofabrikanten in auto’s meeleveren, als vervanger van het reservewiel. Belangrijk verschil: het is een tijdelijk lapmiddel. Na gebruik van dit middel kan een band niet gerecycled worden. Ook het schoonmaken van de specifieke velg levert problemen.

Verschil in kwaliteit

Niet alle sealants maken de gemaakte claims overigens helemaal waar. Er is veel verschil in kwaliteit. De betere op de markt doen bovendien meer dan het sealen alleen, zoals balanceren (Ride-On). Er zijn echter goedjes die in tegenstelling tot de claims bijvoorbeeld gaan klonteren en zo juist een goede balancering onmogelijk maken. De betere op de markt beperken volgens deze fabrikanten het spanningsverlies wat de levensduur weer bevordert en daarnaast het nodige aan brandstofbesparing oplevert. In de trucksector heeft trailerbouwer Schmitz Cargobull de producten van Ultra-Seal officieel goedgekeurd. Krone heeft Ride-On gecertificeerd. Bij service achteraf ontstaan echter problemen. Rondvraag bij bandenspecialisten bevestigt de terughoudendheid rondom sealants. Daarbij wordt steevast verwezen naar de houding van bandenfabrikanten of zelfs naar eerdere ervaringen met garanties.
contiseal_3d-grafik_freigabe_tm-c_11-08-2005
Conti Seal kapselt de inrijding in en voorkomt zo spanningsverlies.

Aftermarket

Een aantal bandenfabrikanten heeft zelf dergelijke sealants in het programma. Denk aan Pirelli Seal Inside en Conti Seal (foto). Dit zijn sealants die al in de bandconstructie zijn opgenomen en slechts in een beperkt aantal maten en typen leverbaar zijn. De aftermarket sealants worden echter achteraf toegevoegd. Daarom beschouwen bandenfabrikanten deze bijna per definitie als reden om garantieafspraken achteraf te kunnen weerleggen. Het merendeel kan door de consument zelf worden toegevoegd en wordt verkocht via accessoirewinkels en webshops. Ride-On kiest er echter voor om de toepassing van hun product alleen te laten plaatsvinden door professionals om de werking te kunnen garanderen. Ook de recycling van het product is volgens Ride-On geen probleem: ze claimen deze bij inzameling als grondstof te kunnen gebruiken.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
9 mei 2025
Lichter staal van Tata Steel
9 mei 2025
Athlon introduceert slim laden
9 mei 2025
Oostendorp opent Toyota-vestiging in Valkenswaard
9 mei 2025
Onafhankelijk autobedrijf moet momentum pakken
8 mei 2025
Tanken in jaar tijd 10 procent goedkoper
8 mei 2025
Winterband Vredestein eerste montage op Volkswagen Tiguan
Meest bekeken berichten
Recente reacties