Het Nederlandse apk-regime voor personenauto’s, dat dit jaar veertig jaar bestaat, moeten we koesteren. Vorig jaar werden er 7,99 miljoen apk’s uitgevoerd, wat evenzovele gestuurde klantencontacten betekende.
Eind vorig jaar kwam de apk in ons land even negatief in het nieuws vanwege online verkrijgbare apk-keuringsbewijzen en een aantal garagebedrijven en keurmeesters die hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de rijveiligheid niet zo nauw nemen en hun vak te schande maken. Het gaat niet eens om heel veel van dergelijke aftersalescriminelen, maar de apk stond enkele weken niet goed op het netvlies. En dat houdt een risico in, omdat in Brussel het van andere Europese landen afwijkende apk-regime in ons land geregeld punt van discussie is.
1,5 miljoen
De steekproeven die de RDW uitvoert, moeten de kwaliteit van de Nederlandse apk waarborgen. In tegenstelling tot veel Europese landen wordt de apk in Nederland namelijk uitgevoerd door het autobedrijf zelf en niet door een of andere overheidsinstantie. Afgelopen twee maanden waren dat er in ons land alweer bijna 1,5 miljoen. Daarvan werd ruim 65 procent gerealiseerd door het onafhankelijke autobedrijf – inclusief fitters en bandenspecialisten – die vooral in het segment ouder dan twaalf jaar het apk-volume zagen toenemen, zo blijkt uit de recente RDC-cijfers. Mede door de minder goede autoverkopen van de afgelopen jaren, neemt het aandeel jonge auto’s (tot zes jaar oud) in de apk-cijfers af. Vooral dealers hebben hier last van.
WESP
Dat de apk een belangrijk onderdeel van ieders aftersalesbeleid is of zou moeten zijn, bewijzen ook andere cijfers. Met name regulier onderhoud en banden zijn in combinatie met de apk belangrijke omzetbrengers. Dat blijkt uit de analyses van de database van WESP, die inmiddels wordt gevuld met de aftersalescijfers van ruim 1300 individuele autobedrijven. Hieronder bevinden zich voornamelijk universele autobedrijven, waaronder vrijwel alle deelnemers aan de bekende werkplaatsconcepten. Een aantal belangrijke constateringen:
- Het omzetaandeel van alle werkzaamheden in de werkplaats (gemeten over heel 2024), in combinatie met een apk, bedroeg (gemiddeld) 37,2 procent van de totale werkplaatsactiviteiten.
- Het omzetaandeel van de werkzaamheden waarbij ook een bandenvervanging plaatsvond, was 29 procent.
- Het omzetaandeel van een apk gecombineerd met een onderhoudsbeurt was goed voor 27,2 procent.
Kortom: het werkaanbod (zie de BOA-statistiek) in de werkplaats heeft de apk als een significante aanjager, waar onderhoud (en dus olie-omzet) alsook banden een wezenlijk onderdeel van zijn.
Uit de hiervoor genoemde WESP-data blijkt verder dat er in 2024 bij de 1300 aangesloten autobedrijven op jaarbasis gemiddeld 791 banden werden verkocht en gemonteerd, een plus van 7,9 procent, wat in omzet, door de gestegen bandenprijzen, een plus van 11,6 procent betekende. Gezien het verwachte apk-volume in dit jaar van ongeveer 8,2 miljoen stuks, zal de onderhouds- en bandenomzet alleen maar verder toenemen.
Brandstof
Ondanks de relatief kleine aantallen hybrides en batterij-elektrische voertuigen begint de EV-transitie zichtbaar te worden in het apk-volume. Dat aandeel zal in de loop van dit jaar groter worden. Uit de RDC-data blijkt verder dat bijna driekwart van het aantal apk’s aan een auto met een benzinemotor is uitgevoerd, ofwel ruim één miljoen stuks. Dat betekent overigens dat benzine nog altijd een licht groeiend segment is. Auto’s met een dieselmotor zijn wel flink op hun retour (-10,7 procent). Ook die trend zal dit jaar doorzetten.