De omzet in de bandenbranche laat over het eerste kwartaal van 2023 zowel in euro’s als in volume een stabiel beeld zien. Wel ligt de gemiddelde bandenprijs 10 procent hoger.
Een en ander blijkt in ieder geval uit de data van de bij WESP aangesloten autobedrijven. Let wel: deze bandenmonitor geeft een gemiddelde weer. Het beeld dat daaruit voortkomt, blijft altijd discutabel, want de situatie bij een individuele onderneming kan compleet anders zijn. Zie het maar als een benchmark, als vergelijkingsmateriaal.
Uit de werkplaatsinformatie van de bijna 1200 autobedrijven, met name universele autobedrijven, komt een gemiddeld volume te verkopen en te monteren autobanden per autobedrijf van 194 stuks over de eerste drie maanden van 2023. De gemiddelde retailprijs lag daarbij op 110 euro per band. Dat is een plus van ongeveer 10 procent in vergelijking met de gemiddelde retailprijs in het eerste kwartaal van vorig jaar.
All season
Wat betreft de volumes lieten januari en februari een kleine plus zien, maar waren de aantallen voor maart weer wat lager. Cumulatief zijn de eerste drie maanden van dit jaar in volume goed voor een plus van 2,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2022.

Dat het gemiddelde prijsniveau zoals hierboven geschetst niet zo veel hoger uitkwam dan vorig jaar is mede het gevolg van een zachte winter, waardoor de vraag naar de doorgaans wat duurdere winterbanden in het eerste kwartaal 2023 relatief laag is geweest. Bovendien is een aanzienlijke groep particuliere consumenten overgestapt op de all season-band, zeker nu de winters niet meer zo bar zijn een begrijpelijke keuze. Dat ook de kosten voor logistiek weer op een redelijk normaal niveau zitten, vermindert de prijsdruk op de banden.
Dat geldt niet voor de grondstoffenprijzen en de kostprijsontwikkeling die wordt veroorzaakt door de prijsstijgingen in het autobedrijf zelf, bijvoorbeeld door hogere lonen als gevolg van de inflatie. Ook de energieprijzen werkten het eerste kwartaal nog door.
Apk
Twee factoren die enerzijds het prijsniveau beïnvloeden en anderzijds het aantal verkochte banden, zijn het grote aantal suv’s op de weg en het gestegen aantal apk’s. De eerste factor zorgt voor de afzet van wat duurdere banden door de relatief grotere maatvoeringen. Het apk-niveau lag het eerste kwartaal op ruim 2,1 miljoen stuks, een plus van 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En die apk is nu eenmaal een generator voor de bandenverkoop, omdat bij de apk nadrukkelijk naar de kwaliteit van de gemonteerde banden wordt gekeken.
Wie bovendien al wat aantallen EV’s in de werkplaats krijgt, zal ervaren dat het aantal EV’s dat voor een apk in aanmerking komt in een jaar tijd is verdubbeld. Dat leidt eveneens tot een verhoging van de bandenomzet, omdat EV’s gemiddeld harder banden verslijten dan auto’s met een verbrandingsmotor.
Meer en meer autobedrijven investeren in een bandenscanner die bijdraagt aan een hogere bandenomzet. De auto van de klant wordt hiermee al bij binnenkomst in de werkplaats gecheckt op profieldiepte en slijtagebeeld. Met het bandenrapport dat daaruit komt, is een uitlijning en/of een bandenvervanging beter aan de klant te verkopen.