Terwijl de inflatie wederom flink toenam, bleef de gemiddelde retailprijs van een personenautoband in augustus op hetzelfde (hoge) niveau als in juli: 100 euro. Het is een van de dingen die opvallen aan het door WESP gepubliceerde overzicht van de bandenomzet over de eerste acht maanden van dit jaar.

Dat de band een cruciaal product is voor het autobedrijf behoeft geen nadere toelichting. Misschien is de band zelfs de belangrijkste aanjager voor het klantencontact. De relatie met de apk is daarbij essentieel. Omdat het apk-aandeel van het universele autobedrijf groot is, heeft de universeel de afgelopen jaren zijn bandenomzet – dankzij de ondersteuning van de grote onderdelendistributeurs en grossiersgroepen – flink zien toenemen. LKQ-Fource en Alliance Automotive Benelux hebben met respectievelijk Viking en Tyfoon hun ‘eigen’ bandenmerken die zij naast de bekende A-merken al dan niet exclusief promoten. Grossiersgroepen als Vrooam (Landsail) en AllParts (Nexen en Toyo) zijn eveneens actief met specifieke bandenmerken.

All season-band

Daarnaast is het toenemende aandeel van de all season-band van grote invloed geweest op de bandenbranche. Zowel dealerwerkplaatsen als universele garages hebben die verschuiving snel opgepakt. Bandenspecialisten hielden wat langer vast aan hun winterbandenadvies, maar mede door de vraag van klanten gingen ook zij overstag, zeker toen langzaam maar zeker alle grote bandenmerken met een all season-band kwamen.

ASM | 27092022 | Bron: WESP

Uit WESP-data blijkt de toename van het aandeel all season-banden binnen het universele kanaal ten opzichte van vorig jaar minimaal te zijn. De zomerband won wel flink in aandeel. Was dat in 2021 gedaald tot 68,9 procent, dit jaar is dat weer gestegen naar 74,8 procent. Deze groei gaat uiteraard ten koste van het al jaar op jaar dalende aandeel van de winterband, dat nu op 3,3 procent staat, het laagste niveau in vijf jaar. Deze marktverdeling kan echter weer veranderen als zich een ouderwetse winter aandient.

Merken

ASM | 27092022 | Bron: WESP

Bij de ruim 1100 merendeels universele autobedrijven die hun omzetgegevens delen met WESP is Vredestein onveranderd het best verkochte bandenmerk. Het Nederlandse merk (onderdeel van het Indiase Apollo Tyres) is zowel in het segment all season-banden als winterbanden populair. Van oudsher was dat al bij de winterbanden het geval, maar de fabrikant uit Enschede heeft die populariteit kunnen doorzetten naar het all season-segment. Continental, de nummer twee uit de voorkeurslijst, wordt met name gevraagd voor het zomerbandensegment, maar kan dat om welke reden dan ook niet vertalen naar een even sterke positie met all seasons en zeker niet met winterbanden. Wel groeide het aandeel van de all season-banden ook bij Continental (van 1,9 procent in 2018 naar 8,4 procent tot nu toe dit jaar) mee met de markttrend.

Naast Continental stegen ook Hankook en Bridgestone in de banden top tien van WESP, waaruit verder nog blijkt dat autobedrijven, met name hun grossiers, kiezen voor een beperkt merkengamma: de eerste negen merken uit de WESP-ranking zijn dit jaar goed voor 87,5 procent van het totaal aantal verkochte en gemonteerde banden, terwijl dat vorig jaar nog 86,2 procent was.

Prijsontwikkeling

De gemiddelde bandenverkoopprijs mag dan in augustus niet gestegen zijn, de branche is er niet gerust op dat dit zo blijft. De bandenproductie vraagt veel energie. Daarnaast zullen de gestegen kosten bij het individuele autobedrijf voor energie, lonen en investeringen in onder andere ADAS-apparatuur ook gaan meetellen.

ASM | 27092022 | Bron: WESP

Ondanks de relatief hoge retailprijs lag het gemiddelde aantal banden per autobedrijf op bijna hetzelfde aantal als in augustus vorig jaar: 51 om 52 stuks. De prijsontwikkeling is voor de middellange termijn erg onzeker. De gemiddelde bandenprijs lag in 2019 op jaarbasis op 83 euro en nu op 97 euro, waarbij de prijs de eerste vijf maanden rond de 95 euro bewoog en daarna steeg naar 100 euro in juli en augustus.

Een verwachte, verdere stijging van de gemiddelde bandenprijs komt niet alleen door de hogere kostprijs van grondstoffen en logistieke kosten; ook de bandenmix verandert. Ten eerste neemt het aandeel all season-banden toe en stijgt het aandeel van de grotere maten, wat weer te wijten is aan het gestegen aandeel van suv’s in het wagenpark.

Klant
Voor iedere bandenretailer geldt dat de perceptie van de klant van het bandenadvies bepaalt of hij loyaal blijft aan de werkplaats. Nu verkoopprijzen door de sterk gestegen bedrijfskosten omhoog gaan en aan de andere kant de bestedingsruimte van consumenten onder druk staat, wordt het klantencontact nog crucialer. Meer klanten zullen door willen rijden tot de minimaal wettelijk vereiste profieldiepte van 1,6 millimeter is bereikt. Zeker bij de apk is dat een gespreksonderwerp. Daarnaast zullen klanten vaker vragen naar een goedkopere variant. Het bandenlabel doet nu nog voor spek en bonen mee. Wellicht is het nu tijd om daar wat serieuzer naar te kijken, samen met de klant natuurlijk.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties