Na een kwart eeuw in loondienst te zijn geweest kriebelde het ondernemerschap bij Erik Rodink. Daarom stapte hij vier jaar geleden in de door Henri Kappert gestarte onderneming TyrePoint Zwolle. Het is meer dan een bandenspecialist. Toetreding tot de formule CarProf moet die positionering verder onderstrepen.
We treffen elkaar op een drukke dinsdagmiddag. De stamtafel bij de receptie is bezet, net als de werkplaats. “Wie denkt dat je door een formule te omarmen achterover kunt gaan leunen en de klanten vanzelf wel binnenkomen komt van een koude kermis thuis”, zegt Rodink vol overtuiging. “Uiteindelijk is het aan jezelf als ondernemer wat je uit je deelname kunt halen.”
De keuze voor een formule ligt voor de hand in de ogen van Rodink. Op deze locatie zijn eerst andere formules actief geweest maar die concentreerden zich steeds rond het bandenspecialisme. Die smalle basis, gecombineerd met een andere invulling van het formulebeheer dan verwacht werd, leidde tot een breuk. “Zoals ik afgelopen kwartaal Harold van Gestel (de formulemanager voor CarProf, red.) heb leren kennen, weet hij van aanpakken. Wat hij zegt, gebeurt ook en dat klinkt vanzelfsprekender dan het helaas is. Als ik ergens niet tegen kan zijn het mensen die ja zeggen en nee doen. Zo ga ik ook niet met mijn klanten om. Klanten moeten hier tevreden weggaan.”
En die klanten kunnen voor vrijwel alle automotive diensten terecht bij dit bedrijf. Het banden- en wielenspecialisme is een belangrijke maar zeker niet het enige specialisme dat het team beheerst. Uitlijnen ligt voor de hand, maar ook spot-repair wordt veelvuldig uitgevoerd. Voor complexere schades fungeert Rodink als aannamepunt voor Autoschade Berghorst in Heerde. Zijn zoon runt een eigen poetsbedrijf, officieel dus geen onderdeel van TyrePoint maar wel op de locatie aanwezig en dus als dienst beschikbaar.
Bandenhotel
Omdat Rodink goede relaties koestert, ook met de dealerbedrijven in de omgeving, is hij voor de klandizie niet alleen afhankelijk van particuliere of zakelijke rijders. Ook het business-to-business-segment bedient TyrePoint: “De verhouding tussen beide zal zestig om veertig procent zijn, schat ik zo in.” De beschikking over het eigen bandenhotel speelt daarbij zeker een rol. Terwijl we een rondje door de zaak doen staat huisleverancier Dabeko te lossen. Om eventuele verwarring met het bekende Dabeko Bandenhotel te voorkomen, vraag ik er specifiek naar. “We slaan ze hier zelf op, ik wil de regie in eigen hand houden. Nu kan ik er altijd bij.”
‘Klanten zijn geen pinautomaat’
Menig dealerbedrijf uit de regio weet zijn bedrijf daarnaast te vinden voor uitlijnwerk. “Te vaak kijkt men bij uitlijnen niet verder dan camber en caster, het aloude Ackermann-principe gemakshalve vergetend. Wij beschikken over een zeer ervaren uitlijnspecialist en dat is inmiddels goed bekend in de wijde omgeving wat voor extra klandizie zorgt. Tegelijkertijd kijk ik ook naar de toekomst. Daarom hebben we onlangs een goede uitlijnspecialist in dienst kunnen nemen zodat deze kan profiteren van diens ervaring om hem op termijn op te volgen.” In totaal telt het team inmiddels twaalf mensen, waarvan drie eerste monteur zijn met een apk-erkenning.
Regulier onderhoud
Zoals gezegd is het onderstelspecialisme slechts een loot aan een stam vol diensten. Regulier onderhoud is er uiteraard één van. Alles dat verder gaat dan regulier onderhoud – inclusief het zoeken naar complexe storingen en die vervolgens oplossen – wordt hier in eigen huis opgelost. Behalve de universele diagnoseapparatuur liggen ook de fabriekstesters van BMW en Volvo in de werkplaats. “Inloggen voor technische data en updates is daardoor voor beide merken geregeld. Voor andere merken kunnen we pass thru via de universele tester (Snap-on) gebruiken, maar er is ook nog de hulp-op-afstand via TECH360, wat ook een van de diensten is binnen de CarProf-formule.”
Met het omarmen van de CarProf-formule wil Rodink benadrukken dat TyrePoint een universeel bedrijf is en zeker niet alleen een bandenspecialist. Hoe zullen de businessto-businessklanten erop reageren dat het bedrijf eigenlijk een directe concurrent wordt? “We worden geen directe concurrent, we hebben ieder onze eigen klanten. Bovendien is het ook een kwestie van gunnen. Kijk naar de onderdeleninkoop. Ik ben loyaal aan Dabeko, maar soms ontkom je er niet aan OES-delen te gebruiken. Die koop ik dan bij mijn klanten. Zolang er een wederzijdse relatie is en je elkaars klanten respecteert kun je prima samenwerken. Ook als je dezelfde markt bewerkt.”
‘Naar schatting komt eenderde van het werk binnen via Facebook’
Facebook
Rodink plaatst dagelijks wel een aftersalesgerelateerd bericht op Facebook. “Bij veel werkgevers komt verkoop eerst en is aftersales geen natuurlijk onderdeel van het bedrijfs-DNA. Klanten werden gezien als een pinautomaat die je naar believen kon plukken. Ik voelde me daar niet meer op mijn plek. Nu communiceren we veel over wat we allemaal doen in en om de werkplaats en dat werkt heel goed. Naar schatting komt eenderde van het werk inmiddels binnen via Facebook. Ook vanuit de CarProf-formule kunnen ze ons Facebook-account beheren zodat we ook op dat vlak ontzorgd worden.”
En Facebook is niet het enige platform. Om zijn woorden kracht bij te zetten, pakt Rodink zijn telefoon erbij. “We hebben per grote klant, dat kan een dealergroep zijn, maar ook een fleetowner, een aparte WhatsApp-groep. Daarin communiceren we in tekst en beeld over de voortgang en eventuele discussiepunten. In dit geval bijvoorbeeld konden we zo laten zien dat ondanks de lage kilometerstand de koppelingsplaten ronduit blauw waren en dus vervangen moesten worden om het door de klant geconstateerde probleem te kunnen oplossen. Met WhatsApp krijg je snel akkoord en op een moment dat het de klant schikt.”
Whatsapp
Ook binnen CarProf is er iets vergelijkbaars, maar dan in de vorm van een aparte app. “Alles wat de formule en de formuleleden aangaat wordt erin gedeeld. Super.” De klik met het team achter CarProf is een belangrijke drijfveer geweest maar het zou de formule tekort doen wanneer dit het enige was. “Ik ben een man van de cijfers. Dat was ik ook zo gewend bij de dealers waar ik werkte. Je kunt je bedrijf nog zo goed kennen, er nog zo goed bovenop zitten maar er zijn altijd dingen die even aan de aandacht ontglippen. Cijfers houden je scherp en ik was al een overtuigd fan van de WESP-methode. Dat dat onderdeel is van het dienstenpakket vind ik belangrijk.”
Steeds komt in het gesprek het menselijke aspect terug: relatiebeheer, respect, dat soort kernwaarden. “Ik ben nog maar sinds begin dit jaar bij de club dus het is nog wat te vroeg om al grote conclusies te trekken maar een aantal collega-formuleleden ken ik uit mijn verleden bij een vorige formule. Daar heb ik geregeld contact mee en ook de andere ondernemers leer ik steeds beter kennen. Onderling sparren met collega’s uit een ander bewerkingsgebied vind ik heel waardevol.”
Dit is een artikel uit nummer 4 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 19 april is verschenen.