De bandenvervangingsmarkt voor personen- en lichte bestelauto’s in ons land ligt rond de 8,5 miljoen stuks. Bij de aanschaf van die nieuwe banden is het advies van de vakman vaak doorslaggevend. Recent onderzoek van brancheorganisatie Vaco onderstreept deze stelling.
Medio 2019 hield onderzoeksbureau GfK in opdracht van Vaco een uitgebreid onderzoek onder 1500 particuliere autobezitters (dus geen leaserijders) naar het aankoopgedrag ten aanzien van banden en bandenservices. Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek is dat consumenten bewuster én veeleisender zijn geworden als het gaat om de aanschaf van en service aan autobanden.
Plan D
Een andere conclusie is dat de verkoop van banden via internet in Nederland niet doorzet. Slechts 4 procent van de consumenten koopt zijn banden in een webshop. Wel zie je ook in de bandenbranche dat er steeds vaker een digitale klantreis voorafgaat aan de daadwerkelijke aankoop bij een bandenretailer. Het is dus belangrijk om een plan D te hebben, je achter de digitale ontwikkelingen te scharen en je als bandenvakman ook online te onderscheiden.
‘Het is te verwachten – passend bij de visie van Vaco – dat meer bedrijven zich nadrukkelijk als banden- en onderstelspecialist zullen positioneren.’
Dan het bandenlabel. Dat wordt door 33?procent van de ondervraagde autobezitters meegenomen in hun keuzeproces. Dat was in 2015 nog 23 procent. Daarbij wordt vooral naar de veiligheid gekeken, ofwel: de grip op nat wegdek. Negentig procent van de bandenkopers vindt dit belangrijk. Met 78?procent is de prijs van de banden een belangrijk tweede keuzecriterium. In het algemeen krijgt het bandenlabel echter nog niet de aandacht die het verdient. Ook daar ligt een taak voor de bandenretailers.
Bewustwording
Het is goed nieuws voor de inspanningen van Vaco dat het ‘bandenbewustzijn’ bij de consument groeit. De diverse campagnes, zoals die op radio en televisie, maar ook die boven de weg op de matrix-borden verschijnen, blijken het bandenbewustzijn te vergroten. De Vaco-campagne ‘Doe de bandencheck’ heeft daarbij de hoogste naamsbekendheid. Uit het onderzoek blijkt dat het belang van campagnes als aanschaftrigger is gestegen van 8?procent in 2015 naar 17 procent in 2019. Een verdubbeling dus, die zich ook vertaalt in een bezoek aan de bandenvakman voor bijvoorbeeld een vervangingsadvies. Dan kom je als vanzelf bij de visie op de verkoop van all season-banden. Uit het onderzoek blijkt in ieder geval dat de vraag van de klant voor dit type band sterk is gestegen. Wat uiteraard ten koste gaat van de verkoop van zomerbanden, maar ook invloed heeft op de bezetting van bandenhotels en het potentieel aan contactmomenten met de klant. Opvallend is nog, dat bezitters van winterbanden bij de volgende aanschaf van winterbanden, maar ook voor eventuele zomerbanden, eerder voor een specialist kiezen.
Onderstelspecialist
Hoe kijkt scheidend algemeen secretaris Tim van der Rijken, met de onderzoeksresultaten van GfK in de hand naar de toekomst voor de bandenspecialist? “De toekomst voor de niet-ketengebonden bandenspecialist, veelal een relatief kleine onderneming, wordt vooral door zijn lokale slagkracht en bekendheid bepaald. Daarbij zullen de activiteiten zich niet alleen tot de particuliere consument (b-to-c) moeten beperken, maar zijn ook partnerships (b-to-b) met andere specialisten en autobedrijven noodzakelijk. Onze leden hebben zich al ontwikkeld van bandenspecialist tot onderstelspecialist. Het kalibreren van ADAS, als verdieping op uitlijnen, ligt voor de hand om ook in de toekomst volwaardig onderstelspecialist te blijven. Wat dat laatste betreft hebben we al tweemaal een studiereis georganiseerd. De opkomende markt van elektrische voertuigen (in 2019 werden er ruim 61.000 elektrische personenauto’s verkocht, red.) is qua bandenvervangingspotentieel interessant voor de bandenvakman. Het is dan ook te verwachten – en passend bij de visie van Vaco – dat meer bedrijven zich nadrukkelijk als banden- en onderstelspecialist zullen positioneren.”
Abonnement
Een ontwikkeling die in het buitenland al zichtbaar is, is een abonnementenconcept voor banden, dan wel onderstelservice. Zo heeft Bridgestone in Frankrijk en België al Mobox geïntroduceerd. Tim van der Rijken: “TaaS, of Tyres as a Service, is een verdienmodel dat in mijn ogen zeker toekomst heeft, maar waarvan niemand weet hoe de vraag zich zal ontwikkelen. Een servicemodel waarbij de klant een bepaalde zekerheid wordt geboden sluit in ieder geval aan bij de moderne klant. Die wil ontzorgd worden en weten waar hij aan toe is. Een as a service-concept is ook voor de bandenretailer belangrijk. Het geeft je in een wereld die steeds meer connected is en gedomineerd wordt door grotere ondernemingen de kans om een klantrelatie op te bouwen. In ons land zie je Opel en Volkswagen hier al mee acteren door een bandenabonnement aan te bieden in combinatie met onderhoud.”