De invoering van een apk-keuring voor geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) heeft enorme impact op de automotive sector: een ADAS-apk zal investeringen met zich meebrengen, duurder worden dan de huidige apk en impact hebben op opleidingen. Daarnaast is het nog onduidelijk wie een dergelijke apk zou moeten (of kunnen) uitvoeren.

Dat zijn de conclusies van het onderzoeksproject A-das-PK, gerealiseerd door HAN Automotive Research, onder leiding van Arno van der Steen. Een samenvatting van het project is nu beschikbaar. Het uitgebreide rapport ligt bij de drukker en zal eerdaags ter beschikking komen.

Kalibratie

Om ADAS te testen zijn er drie mogelijke manieren, aldus de onderzoekers: kalibratie, uitlezen door middel van OBD en via een aparte ADAS-teststraat. Kalibratie is de meest realistische optie voor het autobedrijf, alleen bestaat er nog geen universele kalibratieapparatuur voor alle automerken. Daarnaast kunnen nog niet alle sensoren of ADAS worden gekalibreerd of gecontroleerd.

Kennisniveau

Uit het onderzoek blijkt ook dat het kennisniveau over ADAS bij monteurs momenteel nog onvoldoende is. Er zal daarom een opleiding tot ADAS-apk-technicus moeten komen (mbo-niveau 3), met additionele cursussen voor bijvoorbeeld uitlijnen als vereiste.

Kosten

Een en ander brengt de nodige kosten met zich mee. De opleiding zal naar verwachten 1640 euro bedragen (exclusief btw), afgesloten door een examen à 180 euro. De prijs van kalibratieapparatuur varieert van dertien- tot zeventienduizend euro. Hieruit volgt dat de verkoopprijs van een ADAS-apk ruim boven de honderd euro uit zal komen.

Het is nu nog niet duidelijk wat de EU zal besluiten met betrekking tot het testen en keuren van ADAS. Het is zelfs mogelijk dat die ADAS-apk er nooit gaat komen. Het is daarom voor autobedrijven nu nog niet aantrekkelijk om hierin te investeren. Mocht die verplichte keuring van ADAS er wel komen, dan zullen de gevolgen groot zijn, aldus het onderzoek.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Zo zie je maar dat een dergelijke investering gelijk is voor zowel groot als klein bedrijf , voor een groot bedrijf te doen echter voor een klein bedrijf betekend het het einde van APK keuringen , hetzelfde ging/gaat ook op voor de uitlaatgasdeeltjes teller (roetmeting) , niet reeel te noemen ,en nauwelijks van invloed op de totale verkeersveiligheid, als de overheid dit soort eisen aan de APK gaat eisen en diens keuringsinstanties dan mogen ze wat mij betreft de APK keuring terugdoen naar de RDW en een zelfde systeem gaan invoeren als in Duitsland of Frankrijk, in ieder geval ben ik blij dat iemand van HAN automotive research het wel begrijpt en verder kijkt dan alleen het verdienmodel.
    Net als dat er na ruim 35 jaar keuren ineens lijntjes op de vloer moeten komen, een vloermeting wordt verricht ivm de koplampeis, ik begrijp dat er verbeterd moet worden maar hier gaat het “in de praktijk” vergelijk ook al mank, om maar te zwijgen over dat de eisen in ieder E.U land verschillen, kom maar eens aan met deze ADAS eis/apparatuur en investering bij een keurstation ergens in zuid Italie, die zien je aankomen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties