De auto-industrie, de autobranche en de toeleverende sectoren zijn aan het veranderen en dat betekent voor velen het einde van een relatief comfortabel verdienmodel, al biedt een nieuwe situatie ook kansen.
Het KPMG-rapport ‘Automotive retail in 2030’, dat werd gepresenteerd op het congres van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven (zie ook de column op pagina 50), geeft een goed beeld van de onderhanden zijnde veranderingen en schatten de gevolgen daarvan in voor de autobranche. Om met hun conclusie te beginnen: schrijf KRIMP met hoofdletters en zoek vooral naar de kansen die schaalvergroting biedt.
Schokgolf
De voorspellingen van het rapport zullen vast niet één-op-één uitkomen. Belangrijker is de onderbouwde visie over de richting waarin onze branche zich beweegt. Daarbij draait het vooral om technologie. Elon Musk heeft met zijn focus op elektrische auto’s, autonoom rijden en de directe online verkoop van Tesla aan de consument voor een schokgolf in de automobielindustrie gezorgd. De oude en minder flexibele garde in autoland nam de aanpak van Musk in het begin niet serieus, maar alles raakte in een stroomversnelling toen met name bij overheden de batterij elektrische auto hoog op de agenda kwam te staan als middel om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen. Eerst betrof het alleen de binnensteden, maar mede door de Green Deal van de EU heeft dat geresulteerd in een totale ban op nieuwe personenauto’s met een verbrandingsmotor in 2035. Mogelijk komt er nog een overgangstermijn wanneer e-fuels worden toegestaan, maar dan alleen als overbrugging naar wat uiteindelijk een volledig batterij-elektrische nieuwverkoop moet worden. De zakelijke markt krijgt wellicht een extra versnelling voor de kiezen. Nieuwe leaseauto’s zouden vanaf 2025 al volledig elektrisch moeten zijn is een voorstel dat uitgewerkt wordt in Den Haag.
Teslaficering
Hoe reageren we nu op de Teslaficering van het oude verdienmodel? De westerse merken hebben in ieder geval deels het agentenmodel omarmd. Zij willen, net als Musk, de consument – zakelijk en privé – rechtstreeks benaderen en bovenal de regie over de klantreis nemen en als het lukt hun modellen vooral via internet aan de man brengen. Naast Tesla is ook het Chinese Geely (met Volvo en Lynk & Co) daar al druk en zelfs redelijk succesvol mee. Het is waarschijnlijk dat verschillende merken naast extra mobiliteitsdiensten ook de verkoop van occasions op willen pakken. Het Tesla-denken leidt ook tot scheuringen. ACEA is inmiddels twee leden kwijt, Stellantis en Volvo omdat die vol voor een EV-strategie willen gaan, terwijl ACEA hier nog niet vol voor wil gaan. In ieder geval een ander tijdspad voorstaat.
Over the air updates & upgrades (OTA) zullen een deel van de werkzaamheden digitaal en vooral buiten het zicht van dealer- en universele werkplaatsen houden.
Het ultieme geloof van Musk in elektrisch, connected en autonoom rijden heeft ook veel positieve effecten. Connectiviteit kwam in een stroomversnelling, met in het verlengde daarvan de toepassing van een scala aan geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS). Verder kom je in de interieurs van steeds meer merken standaard het Tesla-scherm tegen, zie als jongste voorbeelden de pick-up van Volkswagen, de Amarok en de Megane E van Renault.
Werkplaats
Connectiviteit zal ook het verdienmodel in de werkplaats raken. Over the air updates & upgrades (OTA) zullen een deel van de werkzaamheden digitaal en vooral buiten het zicht van dealer- en universele werkplaatsen houden. Daarmee komt een serieuze krimp in de werkplaatsomzet in zicht, zoals KPMG en Bovag in hun rapport benadrukken. Als de consument dit servicemodel gaat omarmen, dan gaat sturing van de ROB-activiteiten een zeer competitief proces worden, met in potentie een margedaling in de aftersales en de aftermarket als gevolg. Wat een en ander gaat betekenen voor de onderdelendistributie is nog ongewis. Feit is dat autofabrikanten als Volkswagen, Stellantis, Volvo, BMW en Mercedes net als Tesla meer zelf onderdelen willen gaan produceren, in ieder geval voor hun EV’s. Het captive aandeel van onderdelen zal dan ook toenemen. Denk aan de elektromotoren, de batterij uiteraard, het koelsysteem, sensoren en natuurlijk de software.
Het is allemaal een exacte kopie van de strategie die Tesla volgt. De Britten noemen dit tail gaiting, ook wel bumperkleven: dicht achter een voorloper blijven en meeprofiteren van zijn succes. Wel is het zo dat Tesla op aftersalesgebied weinig inspirerende voorbeelden geeft. Hier liggen de kansen voor de aftermarket en de aftersales, maar dan moet je nu wel en vooral samen aan de slag.
Foto boven: De Amarok van Volkswagen is ook al een beetje ‘geteslaficeerd’.