De keuze om te investeren in een deeltjesteller is nog niet door alle autobedrijven gemaakt. Desondanks wacht de vernieuwde apk niet; 1 juli aanstaande is het zover. Net als bij nieuwe auto’s het geval is, speelt de halfgeleidercrisis de fabrikanten parten. Dat zet de leveringszekerheid op het spel.


Bestellen is één, het uitgeleverd krijgen van emissiemeetapparatuur is een ander


Vlak voor de opening van de recent gehouden vakbeurs Auto Prof, waren er naar schatting van enkele leveranciers ongeveer 4500 deeltjestellers besteld en deels uitgeleverd. De bestellingen kwamen overigens laat op gang. Vooral dealers liepen hier voorop. Logisch gezien hun aandeel in het wagenpark met relatief jonge diesels. De markt voor deeltjestellers werd eerder door de meeste fabrikanten en leveranciers van emissiemeetapparatuur geschat op ongeveer 8000 stuks plus. Sommigen zagen 9000 stuks zelfs als realistisch. Die verwachte aantallen zijn inmiddels wel naar beneden bijgesteld. Naar 7200 stuks ongeveer, maar gebleken is wel, dat niemand tegenwoordig meer over een glazen bol beschikt. De pandemie, de vooral verbale teloorgang van de diesel inclusief dalende verkopen van dieselauto’s, de sombere geluiden over de inflatie en het lage consumentenvertrouwen – aangewakkerd door de crisis in Oekraïne – hebben een deel van de normaal ‘makkelijk’ in apk- en emissiemeetapparatuur investerende garagehouders deze keer de hand op de knip laten houden. Althans zo lijkt het, want uit een korte inventarisatie na de vakbeurs, bleek dat van het aantal apk-stations, 20 procent aangeeft voorlopig niet tot aanschaf over te gaan. Of dat verstandig is?

Uitdaging

Daar tegenover staat dat eenzelfde percentage nog wel wil investeren, maar nog even de kat uit de boom kijkt. Het is echter denkbaar dat door het (te) laat beslissen over deze investering, niet alle autobedrijven tijdig hun bestelde deeltjesteller in de werkplaats krijgen. Op 1 juli aanstaande moet iedere werkplaats die een apk wil verrichten aan een auto met een moderne dieselmotor (Euro 5 of 6) voor de emissiemeting over een deeltjesteller kunnen beschikken. Het gebruik van de deeltjesteller is er met name om aan de hand van de emissietest de werking van het roetfilter te controleren en of het filter überhaupt aanwezig is.

De kans dat u deze emissietester nodig heeft, is groot. Het uitstellen van de aankoopbeslissing kan dus een risico inhouden. Het tijdig uitleveren van de deeltjesteller is mede door de crisis op de halfgeleidermarkt voor sommige fabrikanten namelijk nog een uitdaging. Daar komt bij dat voor sommige fabrikanten ook de Duitse aftermarket lonkt. Want daar is inmiddels ook besloten dat de deeltjesteller wordt ingezet. Niet alleen door de keuringsinstanties als TüV en Dekra, maar ook door auto(dealer)bedrijven. Die markt wordt geschat op 35.000-40.000 stuks en dus zullen de apk-gerechtigde autobedrijven in ons land op moeten passen dat de deeltjesteller die zij zouden willen kiezen straks wel leverbaar is.

Dieselaanbod

In het wagenpark is het aandeel van de te keuren personenauto’s met een dieselmotor tot onder de één miljoen stuks gedaald. Ongeveer 70 procent daarvan heeft een motor die aan de euro 5-, dan wel euro 6-normering voldoet. Trek daar vanaf het aantal diesels dat jonger is dan drie jaar en je hebt het potentiële aantal apk’s waarvan de emissietest met een deeltjesteller zal moeten plaatsvinden. Het aandeel dieselvoertuigen jonger dan drie jaar (de apk-frequentie is 3-1-1) wordt wel steeds kleiner. In 2021 bijvoorbeeld werden er maar een kleine 7000 nieuwe diesels geregistreerd. Uiteindelijk zullen zich vanaf 1 juli aanstaande op jaarbasis minimaal 700.000 personendiesels melden voor een apk. Dat is bijna 10 procent van het aantal apk’s en daar komen de bestelauto’s met een Euro 5- of Euro 6-motor nog bij, ook ruim 300.000 stuks. Positief is dat het aanbod deeltjestellers inmiddels ‘compleet’ is. Inmiddels hebben alle leveranciers een door het NMi goedgekeurde deeltjesteller beschikbaar: TEN uit Baambrugge, VLT-Autec uit Etten-Leur, Saarloos Venray, Explora uit Ede, Maha Explora in Gorinchem, Stokvis Equipment Deventer, AA Equipment Support uit Helmond, JN Testapparatuur uit Elspeet, CBX uit Geldermalsen, Arex Lisse, Nijboer Blijstra uit Putten en Rocar-Tech uit Hengelo. Ondanks dit complete aanbod wacht een deel van de autobedrijven nog af en heeft een aankoopbeslissing uitgesteld. Het is tijd om te kijken of het wagenpark van uw bestaande klantenbestand de aanschaf van een deeltjesteller rechtvaardigt, niet in de laatste plaats omdat een apk die je niet uitvoert ook gevolgen heeft voor de onderhouds- en bandenomzet. Uit data van onder andere RAI, Bovag en WESP blijkt immers dat een gemiddelde werkplaatsklant die het onderhoud gelijktijdig met de apk laat uitvoeren, goed is voor bijna 500 euro omzet.

Welke keuze en waarom?
Uit nieuwsgierigheid naar de situatie bij onze lezers vroegen we middels een enquête naar de bestelstatus van de deeltjesteller. Acht op de tien respondenten gaf te kennen er al een besteld te hebben. Let wel: dit zijn zowel universele bedrijven als merkdealers of onafhankelijke merkspecialisten.
Van die tachtig procent heeft overigens het merendeel de unit tijdens de enquête nog niet geleverd gekregen. Wie nog niet besteld heeft blijkt dat overigens in overwegende mate wel van plan te zijn. Slechts vier procent denkt er helemaal geen te zullen aanschaffen. We vroegen de lezers ook naar de gemaakte merkkeuze en het waarom achter die keuze.
Voor de helft van de respondenten die JA invulden bij de vraag of er al besteld was, geldt dat deze de keuze baseerden op de overige apparatuur in de werkplaats. Dan geeft de doorslag juist die ervaring met die andere apparatuur en diens leverancier, plus de mogelijkheid om het herijken van de verschillende meetmiddelen te combineren. In overige gevallen speelt de grossier een niet onbelangrijke adviesrol, aldus de respondenten. Een enkeling noemt de CPC-techniek specifiek als keuzeargument. Prijs wordt amper genoemd als overweging.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
31 maart 2025
Toyota populair op Urk, BMW domineert in Blaricum en Bloemendaal
31 maart 2025
Apk significante aanjager werkaanbod
28 maart 2025
Systeem Kia waarschuwt voor naderende hulpdiensten
28 maart 2025
Vakgarage vernieuwt magazine Dichtbij
Meest bekeken berichten
Recente reacties