De verplichte roettest met een deeltjesteller bij de apk van dieselvoertuigen wordt met een halfjaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De Stichting Overlegorgaan APK (SO-APK) verzocht het ministerie de invoering van de nieuwe apk-test met een deeltjesteller uit te stellen vanwege de beperkte beschikbaarheid van deeltjestellers. Hierdoor zou slechts circa de helft van de apk-bedrijven per 1 juli 2022, de eigenlijke ingangsdatum van de nieuwe apk-test, over een deeltjesteller kunnen beschikken. Het ministerie heeft aan dit verzoek dus gehoor gegeven.

Reacties

Bovag, als een van de deelnemende partijen in het SO-APK, is blij dat de staatssecretaris het verzoek van Bovag en SO-APK heeft gehonoreerd. “Zoals de staatssecretaris zelf ook aangeeft zijn nog te weinig  van de bestelde deeltjestellers uitgeleverd. Leveranciers zijn er genoeg, maar ze kunnen veelal niet of nauwelijks leveren. Met name door onderdelentekorten”, aldus de brancheorganisatie.

Ook RAI Vereniging steunt het uitstel “omdat hiermee wordt voorkomen dat er per 1 juli te weinig keuringsstations voor automobilisten en ondernemers zijn om de nieuwe APK-keuring uit te voeren”. De belangenorganisatie is overigens wel van mening dat het goed is dat de roettest door middel van een deeltjesteller wordt afgenomen, “omdat hiermee effectief toezicht wordt gehouden op de milieuregels en de ontwikkeling van een gezond mobiliteitssysteem wordt gestimuleerd.”

Deel dit artikel op

6 reacties

  1. Beste, per 01/07/2022 wordt dit wel gedaan in Belgische keuringscentra, volgens de laatste informatie.
    Begrijpe wie kan?

  2. Dus ik regel mijn deeltjesteller al een tijd terug. Nu mag ik nog een half jaar wachten voor ik kan beginnen deze terug te verdienen?! Ze kunnen toch ook in de tussentijd bij een collega bedrijf afmelden die er wel een hebben?

  3. Hier ook alles netjes voor elkaar met onze BrainBee PMU-400 CPC-deeltjesteller , maar weer typisch nederland gewoon weer uitstellen. Maar wie betaalt het certificaat wat nu half jaar korter geldig is, wij hebben een machine gekocht om hem eerst een jaar te gebruiken(geld te verdienen) en dan pas een nieuwe keuring te laten uitvoeren mag nu dus al na een half jaar. Wie staat er voor de garantie op t apparaat wat nu half jaar korter is, want waarom zou je hem nu gebruiken. Kun je de leverancier ook niet voor laten op draaien. Maar ja zal wel weer onder de noemer ondernemers risico vallen.

  4. Wij hebben de deeltjes teller al een jaar in bezit en in gebruik, als iedereen gewoon op tijd de deeltjes teller had besteld was er geen probleem geweest, ik vind het dus zeer oneerlijk tegenover diegene die wel op tijd zijn apparatuur op orde heeft, wij zitten dus nu al met extra onnodige kosten

  5. Dit is weer zo’n wassen neuzen kabinet, en dan afvragen of we nog serieus worden genomen, alleen het voorstel vanuit de branche naar het kabinet moet je de ogen al uit de kop schamen. Bij de volgende eis gaat niemand meer iets bestellen, wordt toch wel uitgesteld denk je dan. Ongehoord voor de bedrijven die op tijd maatregelen hebben genomen. Lekker met zijn allen het milieu blijven belasten met roetfilters die willens en wetens verwijderd zijn, kunnen lekker door blijven gaan. En dat zijn ook diegene die de meeste kilometers maken dus ach.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties