In 2023 lopen de speciale concurrentieregels voor de automotive sector af die zijn opgenomen in Verordening 461/2010, ook wel bekend als de BER. Op dit moment is de Europese Commissie de werking van die regels grondig aan het evalueren. Tot 25 januari aanstaande kunnen belanghebbenden door het invullen van een vragenformulier hun mening geven over de werking van de regels.

Volgens automotive advocaat Caspar Rutten van Advocatenkantoor Rutten is dit dé kans voor bedrijven in de sector om invloed uit te oefenen op de toekomstige regels. “De regels uit Brussel kunnen veel invloed hebben op autobedrijven. Degenen die ook al wat langer actief zijn in de autobranche, kunnen zich nog wel de impact van de Monti-verordening herinneren.”

Volgens Rutten kunnen ook de nieuwe regels die in 2023 van kracht worden weer behoorlijk veel invloed hebben. “Het beschikbaar moeten stellen van technische informatie bijvoorbeeld, of de verkrijgbaarheid van reserveonderdelen zijn belangrijke onderwerpen in de aftermarket. Voor de toegankelijkheid van erkende netwerken voor aftersales en schadeherstel geldt hetzelfde.”

Data

Een nieuw onderwerp zijn de data die connected voertuigen genereren en wie daar toegang toe krijgt. Rutten is heel benieuwd wat daarover wordt vastgelegd in de nieuwe regels en de daarbij behorende documenten. “Er staat veel op het spel, met name voor de aftermarket, voor verzekeraars, maar ook voor bijvoorbeeld de onderdelenbranche en schadeherstellers.”

Advocatenkantoor Rutten biedt ondersteuning aan ondernemers bij het invullen van de vragenlijst, al kunnen zij de vragen ook zelfstandig invullen. “Als je invloed wilt uitoefenen op toekomstige regelgeving uit Brussel zou ik die kans aangrijpen, welk standpunt je ook hebt. Het is een openbare consultatie. Vaak reageren organisaties hierop, maar individuele ondernemers of groepen van ondernemers kunnen dat ook. Neem er wel even de tijd voor, want het invullen van de vragenlijst is niet eenvoudig.”

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Super belangrijk. Vooral omdat de belangen van de reparatiebranche, speciaal het universele kanaal, beperkt doorklinkt in het beleid.

  2. Super belangrijk, van levensbelang voor de universele aftersalesmarkt. Maar zeer betreurenswaardig is het feit dat het mij als EU-burger/zelfstandig ondernemer/ervaringsdeskundige op dit gebied zo moeilijk zo niet onmogelijk wordt gemaakt om inspraak te kunnen hebben in dit ambtelijk en juridisch proces.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties