Kent u de School of Life, opgericht en geleid door de Franse filosoof Alain de Botton? Hij stelt dat je positiever in het leven staat als je een aantal basiszaken op orde hebt.

jos-veldhuisenGevolg van een positievere kijk op de dingen is dat je allerlei problemen beter aan kunt. Die basisvoorwaarden zijn ten eerste het hebben van een levenspartner, iemand waar je op terug kunt vallen. Ten tweede: altijd vriendelijk blijven, ook al is de situatie minder vriendelijk. Ten derde: tevreden zijn met de kleine dingen. Streef niet alleen het grootste en mooiste na. Ten vierde: op zijn tijd seks hebben. Ten vijfde: de baan hebben die bij je past. Let op! Dat is niet hetzelfde als de baan hebben die je nastreeft. Heel belangrijk is de laatste basisvoorwaarde: zorgen dat je altijd rustig bent en nadenkt voordat je iets doet. Nu lijken mij dit allemaal open deuren, maar je kunt er wel goed aan afmeten waar het aan schort. Wat u ermee kunt?

Verdienmodel

Wel, voor managers in de autobranche is een cursus aan de School of Life het overwegen waard. Het geldt vooral voor ondernemers die voor hun verdienmodel afhankelijk zijn van de aftersales en in het bijzonder schadeherstel. Als je alles aan kunt, hoef je ook niet bang te zijn voor allerlei rapporten die nu op de branche afkomen. Voor de komende tien à vijftien jaar worden namelijk dramatische dalingen van de werkplaatsomzet voorzien. Die zal met name dalen naarmate elektrische mobiliteit en over the air diensten toenemen. Sommige autofabrikanten gaan al uit van een daling van de aftersalesomzet van meer dan 20 procent. In de wereld van het schadeherstel wordt de potentiële min rond 2025-2030 zelfs op 50 procent of meer ingeschat.

Kleinere taart

De meeste managers en ondernemers weten niet wat ze met die voorspellingen aan moeten. Sluit ik de tent? En wat dan? Ga ik heel wat anders doen, of ga ik overnames plegen om schaalvergroting te realiseren? Moet ik wel of niet investeren? De vraag die zij moeten beantwoorden is: welke plek blijft er voor mijn bedrijf in de markt over als de klandizie drastisch afneemt? Of anders gezegd: wat is mijn verdienmodel bij 20 procent minder euro’s in de kassa? Een kleinere taart is bedoeld voor minder eters, of iedereen krijgt een kleiner stukje, dat is logisch.

Aftersales

Het zijn vragen die ook zouden passen in een lesprogramma van de School of Life. De school van De Botton schrijft ook voor dat alles in balans moet zijn. Dus overdreven tevreden zijn met kleine dingen weegt niet op tegen onvriendelijkheid. Concreet vertaald naar de business van de aftersalesmanager is dan de les uit deze column: minder aftersales kun je niet compenseren met veel seks! Deze column verscheen oorspronkelijk in nummer 6 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 15 juni is verschenen.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties