Bij het woord airco denken we in de autowereld al gauw aan aircoservice en het daarmee samenhangende verdienmodel. De seizoensgebonden aircoacties zorgen immers voor klantencontact en verdiensten. In de openstaande terugroepacties speelt airco eveneens zijn rol.
Het is verbazend om te zien hoeveel geregistreerde terugroepacties nog volledig open zijn. Met andere woorden: volgens de RDW-rapportage is dan nog geen enkele auto van die desbetreffende terugroepactie binnen geweest voor herstel van het mankement. Probleem met dit soort dingen is natuurlijk dat het een administratief probleem kan zijn: het verhelpen ervan is nooit correct terug gecommuniceerd en dus niet in de systemen beland.
Of een betreffend kenteken onderwerp is van een terugroepactie is snel te achterhalen. Onder meer via de kentekenzoekmodule bij RDW zelf. Ook voor derden, zoals het universele autobedrijf als de auto daar in onderhoud is. Aan de andere kant van de schaal zijn uiteraard ook recalls te vinden die wel een herstelratio van honderd procent hebben. En alles ertussen in.
Voor deze analyse beperken we ons tot de meldingen die het aircosysteem direct of indirect betreffen. Het merendeel, veruit, is nog niet geregistreerd als zijnde opgelost. Per melding zijn de aantallen niet groot, in de honderdtallen of soms minder. Daarmee zou je kunnen beargumenteren dat het dus allemaal niet zo relevant is.
Diagnose
Een voorbeeld om aan te geven hoe een en ander in elkaar grijpt vinden we bij Mitsubishi dat tien jaar geleden al melding maakte van een terugroepactie. Volgens de open data gaat het om 1 (!) exemplaar in ons land. Deze Lancer met 4J10-motor kan last krijgen van onvoldoende vacuüm in de rembekrachtiger. Dit alles dankzij een softwarefout in de ECU. Wacht even, we zouden toch alleen aircogerelateerde recalls behandelen? Juist.

De precieze klachtomschrijving luidt als volgt: “Het defect kan optreden indien de voertuigsnelheid lager is dan 2,5 km/h en het gaspedaal niet ingedrukt is, het stuurwiel gedraaid is en de airco op aan staat.” Uit het voorbeeld blijkt eens te meer hoe complex storingen kunnen zijn en hoe een samenspel van factoren diagnosestellen beïnvloeden. Een klacht van een klant kan zo maar onderdeel van een bekende terugroepactie zijn. In het geval van de Lancer te verhelpen met een software-update.
Ook Seat wil een update uitvoeren en wel aan diens Ateca en Tarraco modellen. Het betreft een vrij recente melding, uit september 2019 en alle 45 gemelde kentekens moeten nog terugkomen. De software van het motorregelapparaat werkt volgens de melding bij lage toerentallen en gelijktijdige nevenaandrijving van bijvoorbeeld dynamo en airco mogelijk niet goed. Als gevolg komt te weinig koppel beschikbaar. Bij wegrijden wil de auto dus geen gas oppakken en onverwacht traag reageren. Leuke melding als de klant daarmee binnenkomt. De merkdealer zal voor terugkomende klanten een update aan het motorregelapparaat uitvoeren.

Constructiefout
Bij terugroepacties denk je al gauw aan constructiefouten en dus aan toeleveranciers. Nissan meldt er eentje. “De poelie van de airconditioningcompressor is te zwak geconstrueerd. Hierdoor kan de poelie beschadigd raken. Indien de poelie op de rijbaan terechtkomt kan dit gevaarlijke situaties voor de overige weggebruikers opleveren.” Als onderdeel van de terugroepactie vervangt de merkdealer de airconditioningcompressor. Van de drie gerapporteerde gevallen staan er geen meer open, een uitzondering in de open data. 35 Toyota’s Proace kampen ook met zo’n mogelijk brekende poelie, maar in de melding komt ook nog een niet correct gemonteerd stuurhuis voor en mogelijk brekende bevestigingsbouten van de achterdraagarmen. Desondanks, alle 35 kentekens staan nog open. De melding is overigens uit juni 2019. Een vergelijkbare melding uit 2017 treft zeven Proaces.
Stellantis, toen nog PSA, maakt eveneens melding van een potentiële poeliebreuk voor de modellen Expert, Traveller, Jumpy en Spacetourer. Zonder opgave van het aantal getroffen auto’s overigens. Bij Ford is de poelieplaat volgens de melding alleen niet goed vastgedraaid. Met een te laag aanhaalmoment om precies te zijn. De oplossing is echter niet om het alsnog met het juiste aanhaalmoment te doen, maar de poelieplaat te vervangen. Het betreft hier zeven exemplaren van de Mondeo, Galaxy, S-Max en Edge.

Mercedes
Opvallend is dat Mercedes prominent aanwezig blijkt als we ons beperken tot airco-gerelateerde terugroepitems. Het zijn recente meldingen, sommige zelfs uit 2021. De hoofdrol wordt gespeeld door condenswater dat door een incorrecte afvoer voor allerhande gevolgschade kan zorgen. Denk aan functiestoringen op verschillende elektronische componenten. In de omschrijving worden enkele genoemd, inclusief het ontstaan van brand. Verder rept de melding van het uitvallen van de automatische noodoproep eCall, het niet kunnen afsluiten en/of het niet kunnen starten van het voertuig. Ook kan de motor in noodloop gaan. Afhankelijk van het model betreft het enkele honderdtallen. De oudste melding stamt uit 2019 overigens. Stuk voor stuk open, geen herstellingen gemeld. De Kia Carnival heeft in 41 gevallen zo’n condensrisico en nog geen exemplaar ging retour. Bij 88 Panamera’s is er het risico van vocht in het regelapparaat van de aircoventilator met mogelijke storingen en kortsluiting tot gevolg. Ook hier nul herstellingen gerapporteerd op een recente melding uit 2019. Volvo meldt in 2016 dat er vijf kentekens door zo’n condensprobleem geraakt kunnen worden en alle vijf staan nog open anno 2022.
Brand is ook genoemd als mogelijke gevolgschade. Bijvoorbeeld als corrosie zorgt voor een verhoogde overgangsweerstand in de stekkers van het verwarmingselement. Audi heeft het over enkele honderdtallen A4, A5’s en Q5’s die het betreft. Renault-Dacia meldt ten slotte dat de brandstofleiding in aanraking kan komen met de leiding van de airco en dat daardoor beschadigingen kunnen optreden. Benzinedampen in het interieur, brandstoflekkage, het kan allemaal daardoor. Meldingen komen uit 2014, 2015 en 2019. Logisch wel, want die laatste betreft de Dacia’s en die gebruiken de Renault-techniek later pas. Je zou verwachten dat een en ander toch gecorrigeerd wordt.