De handel in core-materialen was vanouds een belangrijke pijler onder de vakbeurs Rematec. Ook machines voor revisiespecialisten en de distributie van reman-onderdelen stonden traditioneel in het centrum van de aandacht, maar er is een snel veranderende kentering in de reman-industrie waarneembaar. Meer dan ooit vormt remanufacturing de spil in de maatschappelijk gewenste duurzame en circulaire economie.

De core-handel is nog niet verdwenen van de beursvloer, maar de door elektrificatie en digitalisering veranderende aftermarket duwt de reman-industrie een nieuwe richting op. Dat komt doordat autofabrikanten en onderdelendistributeurs de herfabricagesector zien als een strategische en toekomstige aanvulling op hun activiteitenportfolio. De maatschappelijke en politieke druk om de CO2-voetafdruk te verkleinen en zelfs naar net zero te brengen, zet autofabrikanten als Stellantis, Volkswagen en Renault, maar ook onderdelendistributeurs als Alliance Automotive Group en LKQ ertoe aan om repair, reman, reuse en recycling te verankeren in hun verdienmodel. Zelfs een dealerholding als Hedin is middels de recente overname van twee autodemontagebedrijven in de wereld van de circulariteit gestapt. De traditionele reman-industrie zit overduidelijk in een transitie, waarin relatief nieuwe spelers ook nieuwe spelregels schrijven.

EV

De drie belangrijkste thema’s op de eind juni gehouden Rematec-vakbeurs waren elektrische voertuigen, EV-batterijen en duurzame productiemethoden. Met name het reviseren en opnieuw gebruiken van elektromotoren en batterijpakketten biedt kansen aan reman-ondernemingen, waarbij de insteek is om de relatief dure motoren en batterijen een tweede, derde, of zelfs vierde leven te geven. De praktijk laat namelijk zien dat een batterij waarvan de capaciteit is teruggelopen, vaak door het vervangen van enkele cellen weer up-to-date kan worden gemaakt. Daarbij worden samenwerkingen met anderen niet uitgesloten, maar fabrikanten, dan wel onderdelendistributeurs willen daar wel graag de regie in blijven houden. Dat kan ten koste gaan van de oude, vaak familiale bedrijven in de reman-sector.

Minder business

Grote spelers als Bosch en Valeo hebben de reman-industrie altijd al omarmd, maar het waren toch vooral de kleine en middelgrote ondernemingen die de sector kleurden. Met name voor de core-handel zal het EV-tijdperk een afname van de business kunnen betekenen, omdat er nu eenmaal veel minder onderdelen in een EV zitten dan in een auto met verbrandingsmotor. Auto- en onderdelenfabrikanten zullen al dan niet via slimme garantieconcepten (Volvo, Renault en Stellantis bijvoorbeeld) de batterijen buiten de traditionele reman-kanalen willen houden; onderdelendistributeurs zullen vergelijkbare reparatie- en garantieconcepten (LKQ en AAG) gaan ontwikkelen. Al deze spelers willen laten zien dat zij bereid zijn te investeren in een Europese net zero voetafdruk in 2050. En ook al lijkt dat nog ver weg, de politieke druk stimuleert bedrijven wel om een individuele duurzame visie te ontwikkelen en bovenal uit te voeren. Iedereen Ready for Reman.

Aanbod gebruikte delen
Volgens cijfers van ARN wordt 98,7 procent van het gewicht van Nederlandse, te demonteren auto’s gerecycled. Wel was het aantal bij autodemontagebedrijven gedemonteerde auto’s in 2022 historisch laag: 176.887 in totaal. Dat is een daling van 20 procent in vergelijking met de 220.926 auto’s in 2021. Het gevolg voor de reman-industrie is een dalend aanbod van gebruikte delen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties