Bandenservice is een vak apart, zeker als je dat uitbreidt tot onderstelservice, inclusief ADAS-kalibratie. Sinds oktober 2022 leveren Richard en zijn zoon Kevin Gadellaa deze diensten voornamelijk aan auto- en schadeherstelbedrijven, onder de vlag van Van Zijl’s Bandenservice in Bunnik.

Richard Gadellaa zit al sinds 1986 in het bandenvak en heeft bandenservice nooit willen combineren met onderhoud of apk. “Wij zijn van oudsher gericht op de handel. Dat is anders dan wanneer je als bandenservicebedrijf werkt voor particulieren. Met de komst van de apk verschoof de bandenservice richting het autobedrijf. Bandenbedrijven zijn toen apk erbij gaan doen, en onderhoud en reparatie. Wij niet. Wij hebben ons altijd geprofileerd als onderstelspecialist. We doen wel schokdempers, draagarmen en remmen, dingen die echt bij het onderstel horen, maar motorisch doen we bijna niets.”

Richard Gadellaa wisselt de banden op de velg.
Kevin Gadellaa wisselt bandensets van een BMW.

Waar het aan schort bij autobedrijven die ook bandenservice leveren, is kennis, zegt Gadellaa. “Dat geldt ook voor de bandenservicebedrijven zelf. Ik geef ook trainingen bij de SVOB, het opleidingsinstituut van de VACO. Daar merk ik dat ook bij veel bandenservicebedrijven het kennisniveau voor verbetering vatbaar is. Het is een leuk en belangrijk vak, met heel veel facetten. Waar het bij de meeste bedrijven misgaat, is wanneer ze in de schoenen van de klant gaan staan. ‘Die band is vrij duur, dus de klant zal hem ook wel duur vinden.’ Wie zegt dat? Ik zeg: begin aan de top. Misschien wil de klant juist kwaliteit en goede rij-eigenschappen. Zeker met het vermogen van moderne auto’s, of het koppel dat bij elektrische auto’s direct beschikbaar is. Daar ga je toch geen goedkope banden onder zetten? Met het toenemende gewicht van veel auto’s is ook het draagvermogen heel belangrijk geworden. Wie let daar nog op? De snelheidscodering? Wat is het slijtagepatroon? Kijk ook naar de modellen waarvoor een band gehomologeerd is, want een band met een hogere rolweerstand, brengt ook de actieradius van een elektrische auto omlaag. Er is gewoon heel veel verschil tussen banden en het bandenvak is echt een vak apart. Als je vroeger geen monteur kon worden, werd je ‘maar’ bandenmonteur. Die vlieger gaat al lang niet meer op. Je kunt zoveel aflezen aan een band.”

Klant

De belangrijkste klanten zijn auto- en schadeherstelbedrijven, maar ook particulieren. Vaak zijn dat eigenaren van de exclusievere modellen, die het beste willen voor hun auto, maar ook van stadsautootjes. Richard Gadellaa: “De modellen die nu uit de fabriek komen, hebben allemaal al een noodremsysteem aan boord, met een camera of radar, dus dat begint steeds meer te komen. De duurdere auto’s hebben natuurlijk complexere systemen, zoals birdview, waarmee je om de auto heen kunt kijken, sensoren aan de achterzijde die reageren op achteropkomend verkeer. Zorgen dat die systemen goed werken, daar zien wij de toekomst in. Voor autobedrijven en schadeherstelbedrijven springen we vaak bij als ze het werk zelf niet aankunnen. Wij zijn toch echt een dorpsgarage. We nemen graag de tijd voor onze klanten en dat geeft ons ook de ruimte om direct te reageren als een ander bedrijf omhoog zit. En we krijgen veel problemen die anderen niet op kunnen lossen en waarvoor ze toch naar de specialist gaan.”

Voor ADAS-kalibratie is flink wat ruimte nodig, ruimte waarover Van Zijl’s Bandenservice gelukkig beschikt.

ADAS

Nadat Van Zijl’s Bandenservice in 2015 onderdeel was geworden van Autoschade Boll (zie kader) ging het bandenservicebedrijf allengs meer ADAS-kalibraties uitvoeren. Richard Gadellaa: “We zijn dus met ADAS-kalibratie begonnen vanuit de schade, wat raar is, want het heeft meer met onderstelservice te maken. Na een uitlijning moet je immers de ADAS opnieuw kalibreren. Bij veel schadeherstelbedrijven wordt de ADAS ook niet gekalibreerd wanneer een bumper eraf is gegaan, want ADAS geeft geen storing als er niets kapot is. Maar een camera kan wel verschoven zijn, dus of de ADAS goed werkt, is een tweede. Wij zijn er altijd heel erg op gebrand geweest. Ten eerste zit er natuurlijk een verdienmodel achter als je ADAS-kalibratie kunt aanbieden. Ten tweede is het belangrijk dat ADAS-systemen goed werken wanneer aansprakelijkheid bij een ongeval ter sprake komt.”

Van Zijl’s Bandenservice
In 1986 komt Richard Gadellaa in dienst van het bandenbedrijf van de vader van Hein van Zijl in Bunnik. In 1999 besluiten Gadellaa en Hein van Zijl hun bandenservicebedrijf af te splitsen. Het bedrijf maakt vervolgens een flinke groei door en opent meerdere vestigingen, in 1999 in Woerden en vervolgens in Nieuwegein (bandenhotel), Zwolle en Culemborg. Het tij keert en in 2015 wordt Van Zijl’s Bandenservice failliet verklaard. Alle vestigingen worden gesloten, Tyrenet Nooteboom neemt de failliete boedel van Van Zijl’s Bandenservice over en de bandenspecialisten Richard en zijn zoon Kevin Gadellaa vinden onderdak bij Autoschade Boll in Bunnik, dat wel de naam Van Zijl’s Bandenservice blijft gebruiken. Wanneer deze naam in 2018 vrijkomt, laat Richard Gadellaa deze registreren. In 2022 begint hij met Kevin schuin tegenover Autoschade Boll zijn eigen bandenservicebedrijf, onder de naam Van Zijl’s Bandenservice. Zonder in juridische haarkloverij te willen treden is de situatie nu zo dat er in Bunnik twee ondernemingen in dezelfde straat zijn met dezelfde naam, waarbij Richard en Kevin Gadellaa hun bedrijf profileren als ‘de enige echte’ Van Zijl’s Bandenservice.

Vierseizoenenbanden

Na een aanvankelijke scepsis ten aanzien van vierseizoenenbanden zijn inmiddels veel consumenten overstag en is met name het segment zomerbanden kleiner geworden. Moesten winterbanden aanvankelijk markt prijsgeven aan de vierseizoenenbanden, inmiddels lijkt de winterband toch weer terug in de belangstelling. Niet verwonderlijk, zegt Richard Gadellaa. “Wie op wintersport gaat, of voor veiligheid kiest, is altijd beter af met winter- en zomerbanden. Zeker in de remweg scheelt het meters wanneer je kiest voor vierseizoenenbanden. Het maakt net het verschil tussen dat paaltje niet of wel raken, met alle gevolgen van dien.”

De uitlijnbrug bij de ingang van de werkplaats.

“Daar komt bij dat het voor elektrische auto’s al moeilijk genoeg is om goede zomer- en winterbanden te maken, omdat er zoveel kracht op die banden komt, laat staan goede vierseizoenenbanden. Bovendien zijn de meeste vierseizoenenbanden richtingsgebonden, wat bij een ongelijkmatige slijtage zoveel herrie maakt dat de wiellagers eronderuit rammelden, bij wijze van spreken. Ze maken in de zomer sowieso meer lawaai dan zomerbanden. In de winter heb je daar minder last van, want dan heb je toch de ramen dicht en de ventilator aan.”

“Met vierseizoenenbanden mis je ook een moment voor de bandenswissel, wat ook een controlemoment is waarop je even naar de banden kijkt, nog afgezien van andere verkoopmomenten die je dan mist. Elk autobedrijf heeft handjes tekort, monteurs hebben allemaal een hekel aan banden, dus ik snap wel dat het autobedrijf graag vierseizoenenbanden monteert, maar bedrijfsmatig lijkt het me niet de beste keuze.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties