In hoeverre zal de aftermarket worden beïnvloed door de Amerikaanse invoertarieven die nu wereldwijd wel en dan weer niet worden geheven? Clepa, de Europese vereniging van automotive leveranciers – fabrikanten en distributeurs – nodigde de Boston Consulting Group (BCG) uit om de mogelijke gevolgen in kaart te brengen.

Tijdens een uitgebreid webinar informeerde BCG de Clepa-leden – Aftersales Magazine mocht aanschuiven – over de mogelijke gevolgen en eventueel te nemen acties naar aanleiding van de aangekondigde importtarieven door de regering Trump. BCG stelde bij aanvang al direct dat het ze ontbreekt aan een glazen bol. De paniek van de ene dag wordt afgewisseld door een bepaalde mate van berusting de andere dag. In algemene zin wordt echter een negatief effect op de (Amerikaanse) economie verwacht. In hoeverre dat eventueel uitstraalt naar Europa is nog koffiedik kijken. Iedere keer als je wakker wordt kan Trump weer een verandering van beleid hebben aangekondigd. Tegen die achtergrond wordt verwacht dat je als manager naar de (nabije) toekomst van de industrie en die van je onderneming kijkt.

13,9 miljard

Wat door BCG wordt voorzien, is dat het Witte Huis met de huidige opgelegde tarieven een grote en langdurige bedreiging vormt voor de automotive toeleveringsindustrie in de Europese Unie. Die sector is goed voor een export ter waarde van 13,9 miljard euro naar de Verenigde Staten en als dat significant afneemt, brengt dat 125.000 banen in de EU in gevaar. “Toeleveranciers aan de autoindustrie zijn nog kwetsbaarder dan die autofabrikanten zelf, omdat niet alleen een lagere export van auto’s hen zal raken, maar ook de voorgestelde tarieven op onderdelen”, aldus Alexander Brenner managing director en partner van BCG. “Hoewel we een gematigde reactie van de EU steunen, moet een onderhandelde oplossing met de VS de prioriteit zijn om vergeldingsmaatregelen te voorkomen voor kritieke importproducten, zoals gespecialiseerde kunststoffen, halfgeleiders en hoogwaardig staal, die moeilijk te vervangen zijn”, stelde Clepa’s secretaris generaal Benjamin Krieger vooraf aan het webinar in zijn nieuwsbrief.

Chaotisch

Belangrijk is om je te realiseren dat de huidige discussie in de basis gaat over drie dingen:
de internationale politiek die een nieuwe wereldorde optuigt, met drie machtsblokken die elkaar vooral economisch bestrijden.

ondernemingen die gedwongen worden hun verdienmodel – tegen hun zin – aan te aanpassen
de gevolgen voor de consument, die uiteindelijk het gelag zal betalen.

“De belangrijkste disruptieve factor daarbij is de hoge mate van onzekerheid als het om het uitdragen en het succes van een economisch wisselend beleid gaat. Zeg maar gerust een chaotisch economisch beleid van het Witte Huis. En onzekere tijden hebben veelal geen positieve invloed op die economie”, stelde Brenner in zijn betoog. Samen met zijn collega Lorenzo Capucci, projectleider bij BCG, waarschuwde hij, dat naar het inzicht van BCG, de tarieven voor een deel een blijvend karakter zullen hebben. De stand van zaken vandaag kan overigens morgen weer anders zijn, wat het moeilijk maakt om een gedegen beleid te formuleren. “Scenario-denken is een must, zodat je voorbereid bent op verschillende toekomstige vergezichten ten aanzien van de Amerikaanse importbarrières.

Die scenario’s moeten aan ceo’s en ondernemers een vermeende zekerheid van beleid en strategische richting geven. Bij de diverse voorliggende analyses die werden gepresenteerd, en uitgelegd werd wat de gevolgen voor de sector zijn, is de aanname dat de voorliggende tarieven vanuit de VS voor een deel een structureel karakter zullen hebben”, aldus de BCG-partners. Maar ook BCG zal de onzekerheid in de aftermarket niet weg kunnen nemen en dus blijft het voor ondernemers en managers een kwestie van denken in scenario’s en hopen op betere tijden.

2035
Tijdens het webinar werd een ‘paar steden verderop’ door onderdelenfabrikant Mahle een persconferentie gegeven. Als belangrijk Clepa-lid en exporteur naar de VS, was verwacht dat zij de tarieven wel als hoofdonderwerp zouden kiezen. Maar ceo Arnd Franz en zijn cfo Markus Kapaun legden nog even de zere vinger op de banvloek die door Brussel over de verbrandingsmotor (ICE) is uitgesproken.
“Laat 2035 als doelstelling voor het stoppen van de verkoop van ICE’s los”, was Franz’ betoog en vervolgde hij: “Vasthouden aan 2035 gaat heel veel banen kosten.” Natuurlijk hebben we geen controle over het wereldwijde handelsbeleid van de economische machtsblokken, maar we kunnen wel vorm geven aan ons eigen Europese beleidsacties. Het ook na 2035 vasthouden aan een marktpositie voor PHEV’s bijvoorbeeld, kan een cruciale stap zijn omdat hun toegevoegde waarde (lagere CO2-emissies) de EU kan helpen om duizenden banen te behouden. “We moeten ook de CO2-verordening aanpassen aan de realiteit van de huidige markt en alle koolstofarme technologieën ondersteunen”, aldus Franz.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
20 mei 2025
Marc Oudshoorn directeur ASN Groep
20 mei 2025
Xavier Chardon wordt ceo Citroën
20 mei 2025
Broekhuis neemt Jansen2Wielers Barneveld over
20 mei 2025
Euromaster ondersteunt Voedselbanken Nederland
20 mei 2025
Vijf nieuwe servicepunten KwikFit voor e-bikes
20 mei 2025
ARN: 98,8 procent van gewicht auto hergebruikt
Meest bekeken berichten
Recente reacties