Het aantal beschikbare werkplaatsconcepten en ad-on-formules loopt inmiddels tegen de vijftig. Hoewel de belangrijkste formules al een landelijke dekking hebben, zijn er voor universele autobedrijven en (ex-)dealers nog volop keuzes mogelijk.

Waren de werkplaatsconcepten er van oudsher voornamelijk voor het universele autobedrijf, het afgelopen jaar zijn behalve ex-dealers, ook dealerholdings op zoek gegaan naar de beschikbaarheid van full service-werkplaatsconcepten. In eerste instantie waren er bij dealerholdings plannen om zelf een concept te ontwikkelen; nu kiest men in toenemende mate voor een kant-en-klare oplossing. Dat houdt in dat universele autobedrijven met een concept uit de top vijf plotseling op het investeringslijstje van dealerholdings terecht zijn gekomen. Het gebrek aan opvolging binnen het universele autobedrijf stimuleert deze ontwikkeling (zie ook pagina 8-9).

Bordje vol

Het universele autobedrijf wordt steeds meer geconfronteerd met marktontwikkelingen die door de individuele ondernemer bijna niet meer gemanaged kunnen worden. Het autobedrijf moet zichtbaar en vindbaar zijn voor de online actieve en mondige consument die een adres voor onderhoud en reparatie van zijn auto zoekt. Onderscheidende marketingactiviteiten zijn daarvoor belangrijk. Apps helpen bij het binden van de consument aan een werkplaatsconcept, dan wel ad-on-marketingformule.

Daarnaast zorgt de EV-transitie voor extra keuzestress. Ook pass-thru en de aanstaande over the air-concepten vergen de aandacht van de ondernemer. Aanvullend zijn er nog de druk op de arbeidsmarkt, het voldoen aan allerlei duurzaamheidscriteria en de Sermi-certificering per 1 augustus 2023. Het ligt allemaal op het inmiddels overvolle bordje van de universele ondernemer.

EV-concepten

Werkplaatsconcepten kunnen voor een groot deel invulling geven aan de complexe mix van activiteiten die allemaal gedaan moeten worden. Ook de leasemaatschappijen realiseren zich dat, want de concepten staan ook in toenemende mate in de belangstelling van de zakelijke markt, zelfs in het EV-segment, waar de reguliere slijtdelen als ruitenwissers, interieurfilters en remmen eenvoudig door de nog steeds prijsgunstige universele autobedrijven kunnen worden vervangen. De zakelijke markt biedt voor hen zelfs een bepaalde groeipotentie, al moeten ze die dan wel met bijvoorbeeld ADAS-kalibratie kunnen bedienen. Inmiddels zijn er al een aantal van dergelijke concepten beschikbaar, zoals Edge Mobility van Innovam, Moobi van LKQ Fource, NexDrive van Alliance Automotive Group Benelux, EV-Team van CarTeam, ev-pro van All Parts en er zijn er nog aanstaande.

Aziatisch

Ook de komst van nieuwe Aziatische merken, zelfs uit Vietnam, maar bovenal uit China, zorgt voor kansen voor het universele autobedrijf. Deze opkomende autofabrikanten zoeken naast hun online verkoopactiviteiten voor de werkplaatsservices een landelijk dekkend universeel netwerk en dat kan heel goed worden ingevuld door een werkplaatsconcept. Zo koos het Chinese Nio voor KwikFit, vanwege de landelijke aanwezigheid en de bewezen grote klanttevredenheid. In combinatie met de batterijwisselstations en het recentelijk geopende Nio House kiest Nio ervoor om de aftersales voor een groot deel uit te besteden. Dat KwikFit zich al ruim een jaar profileert als serviceadres voor EV’s heeft zeker geholpen bij de keuze van Nio voor KwikFit.

En dan is er nog de rol die de toegang tot voertuigdata gaat spelen. Het kunnen beschikken over voertuigdata uit de connected car is ook zo’n strategisch onderwerp waar in grote mate de toekomst van het universele autobedrijf van afhangt. Ook op dit dossier heeft het autobedrijf partners nodig.

Los van de bovenstaande werkplaatsconcepten en -formules is er nog een scala aan vaak op het product dan wel op een specifieke dienstverlening gericht conceptenaanbod. Denk aan MPM (LKQ Fource), EDGe Mobility (Innovam), Brembo Expert, SKF Pole Position, Bosch Brake Specialist, Varta, Eurol Service Point (inmiddels 200 deelnemers), Hella Service Partner en BandenProf, om er enkele te noemen. Recentelijk introduceerde Nexus Automotive NL nog een dpf-concept. En dan zijn er nog de ketens Profile, Euromaster, KwikFit, FirstStop en Premio. Kortom: in ons land is er zowel voor de ondernemer als de consument een enorme keuze aan werkplaatsconcepten en marketingformules. Van hard franchiseconcepten tot laagdrempelige formules, allemaal inzetbaar als marketingtool en hulpmiddel om het universele autobedrijf naar de werkplaatsklant toe te profileren.

Marktleiders en volgers

De onderdelendistributeurs Alliance Automotive Group Benelux en LKQ Fource zijn als marktleiders in de onderdelendistributie tevens de twee grootste partijen met een werkplaatsconcept uit eigen portfolio. Beide logistieke spelers koesteren hun werkplaatsconcepten en hebben veruit de meeste concepten in huis of ondersteunen die als logistieke en marketingpartner. Daarbij is hun strategische relatie met Bosch Aftermarket eveneens cruciaal voor hun conceptenbeleid. Beide onderdelendistributeurs ondersteunen ieder een deel van de bijna 420 BCS- en ruim 160 AutoCrew-bedrijven.

Zelfs Profile, KwikFit en Euromaster hebben een onderdelenafspraak met één van deze twee distributeurs. Een nauwe binding met een werkplaatsconcept geeft de onderdelendistributeur ook meer regionale slagkracht om zich andere, veelal kleinere onderdelendistributeurs van het lijf te houden.

De belangrijkste volgers van de twee marktleiders zitten ook niet stil. Stellantis-dochter Distrigo heeft haar werkplaatsconcept Eurorepar Car Service, waar onder andere een deel van de ex-dealers uit het Stellantis-distributienetwerk voor kiezen. Auto Distribution Nederland (het voormalige Doyen), nu onderdeel van D’Ieteren PHE, heeft haar concepten AD Expert en Tech Expert in portefeuille en is druk om hier meer autobedrijven voor te interesseren. Het grossiersnetwerk Nexus Automotive Nederland, beter bekend als AllParts, dat sinds oktober vorig jaar partner is van het internationale netwerk Nexus Automotive (waar overigens ook Motorparts lid van is) heeft de beschikking over de concepten CarXpert en Autoexcellent en er zijn plannen om daar dit jaar nog minimaal één concept aan toe te voegen. Ook bij AllParts weet men dat concepten een bepaalde omzetgarantie voor het grossiersnetwerk betekent. De per 1 april nieuw aangetreden directeur Wilbert Muilenburg heeft dan ook groei van het conceptennetwerk op zijn bordje liggen. WM, het voormalige Wessels+Muller, gaat door met het vergroten van haar grossiersnetwerk in ons land, maar speelt ondanks de groeiende aanwezigheid nog geen rol van betekenis met haar concept AutoPro Plus. De Poolse grossiersgroep Inter Cars roert zich vanuit een net geopende vestiging in België op de Nederlandse markt, maar lijkt geen conceptplannen te hebben, net als de onderdelendistributeurs Molco en 4Motive.

Gelijkgestemden

Nu laat de praktijk zien dat de diversiteit aan ondernemers binnen een concept best groot kan zijn: kleine en grote werkplaatsen, zelfstandige kleine ondernemers versus grote dealerholdings, stedelijk georiënteerd of juist een dorpsgarage… Allemaal vormen ze een onmisbare schakel in de aftersalesketen die distributeurs en onderdelenfabrikanten hun bestaansrecht geven. Allemaal zijn ze op zoek naar het nieuwe verdienmodel dat vanaf 2035 ten aanzien van de aftersales en aftermarket door de EV-transitie en door connectiviteit wordt ingegeven.


Het universele autobedrijf wordt steeds meer geconfronteerd met marktontwikkelingen die door de individuele ondernemer bijna niet meer gemanaged kunnen worden.


Niemand kan voorspellen hoe de toekomst eruit ziet. Juist daarom moet de automotive ondernemer continu de ontwikkelingen in de markt in de gaten houden en daarbij een grote flexibiliteit aan de dag leggen, want veranderingen gaan snel. Nu is een werkplaatsconcept geen garantie om de toekomst succesvol tegemoet te treden. Het succes van een autobedrijf met een werkplaatsconcept heeft vooral een gedreven ondernemer nodig om te slagen.

Ondernemerschap, inclusief het kiezen van de juiste ketenpartners, is de pijler onder het toekomstige universele autobedrijf, dan wel het succesvol inzetten van een gekozen werkplaatsconcept. Daar hoort ook het maken van keuzes bij. Waar investeer ik in? In ADAS? In EV-competenties? In digitalisering? En/of in marketing? Het komt allemaal neer op het vergaren van kennis en de wil om over de langere termijn na te denken. Binnen een werkplaatsconcept zitten vele ondernemers en partijen uit de keten aan tafel. Samen zijn zij in staat om de aftersalestoekomst een gezicht te geven. Dat maakt hen sterker, een groot voordeel van er niet alleen voor staan!

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties