bekeken: 621 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Nissan: commissie zoekt opvolger Ghosn

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 18 december 2018, 12:34

Leestijd: < 1 minuut

Voor de opvolging van Nissan-topman Ghosn neemt de Japanse autofabrikant de tijd. Een commissie gaat zich de komende tijd beraden, deelt het concern mee.

Daarmee is er op dit moment een tweespalt tussen Nissan en zijn strategisch partner Renault. Waar de Japanners Ghosn op basis van belastingfraude ter hoogte van miljoenen euro’s vorige maand per direct aan de kant schoven, houden de Fransen vooralsnog aan hem vast. Ze zeggen geen belastende feiten te hebben geconstateerd. Nissan zou bereid zijn om de strategisch partner bij te praten over de gewraakte financiële handelswijze van Ghosn.

Interventie

Renault beschikt over een belang van 43 procent in Nissan. Andersom is sprake van 15 procent. In Japan wordt erop gespeculeerd dat Nissan hoopt op interventie door de Franse staat. Die is medeaandeelhouder (15 procent) van Renault en zou mogelijk kunnen zorgen voor meer bewegingsvrijheid bij het Nissan-management. Onbevestigde berichten in de Franse pers stellen dat ex-Michelin-topman Senard is gepolst om president van Renault te worden.

Deskundigen

Ghosn werd op 19 november in voorlopige hechtenis genomen. Drie dagen later volgde zijn ontslag door Nissan; Mitsubishi deed kort erop hetzelfde. Een nog in te stellen speciale commissie, bestaande uit externe deskundigen, gaat zich buigen over een andere, betere manier om het autoconcern te leiden. Aanbevelingen worden in maart 2019 verwacht.

Tags: , , , , ,

27 procent meer kilometers met…Column Barry Hegeman:…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties