bekeken: 521 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Oliepomp tóch de oorzaak voor turbostoring

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 25 maart 2020, 09:45

Leestijd: 2 minuten

Een veelvoorkomende klacht, geen turbodruk in combinatie met oliedrukproblemen, blijkt een ongebruikelijke oorzaak te hebben. Zelfs de specialisten van Turbo’s Hoet beleven een aha-momentje. Omdat zij hun kennis over de oorzaak van het wegvallen van de oliedruk graag met u delen, leest u hier over een oliepomp die in orde léék, maar dat dus niet was…

Partnercontent

Dit verhaal begint op het moment dat Robert, garagist en TurboPartner, een turbo voor een Renault Megane Estate 1.5 bij ons registreert. Wij bellen hem om technische support te bieden en we zijn het eens met zijn conclusie dat het defect raken van de turbo het gevolg is van een te lage oliedruk.

Oliepomp ziet er picobello uit

Alles wijst in die richting, de melding op het dashboard en ook de melding van het motormanagement, namelijk P0299, laaddrukregeling, regelgrens onderschreden. Het roetfilter is schoon, dus het is geen te hoge uitlaatgastegendruk. Na visuele inspectie blijkt de carterzeef schoon en ook de oliepomp ziet er picobello uit. Aan de hand van de oliespecificatie concludeert de garagist dat de juiste olie is gebruikt, niet te dun en met de juiste additieven. Het oliepeil was normaal, dus brandstofvermenging is ook niet de oorzaak. Ten slotte meet de garagist de oliedruk op de aanvoerleiding en deze is prima. 

Niet in regulier onderhoud

Voor te lage oliedruk zijn meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld een te laag oliepeil of slechte kwaliteit van de olie. Als de auto niet in regulier onderhoud is, zoals deze Megane, heb je daar als garagist geen zicht op. Op Google is niets te vinden over een oliepomp die onder gelijke omstandigheden toch defect blijkt. Alles wijst erop dat de zoektocht naar de ware oorzaak voor de turbostoring grondig genoeg is. Dus de garagist monteert een vervangende turbo en houdt zich daarbij nauwkeurig aan alle montagevoorschriften, zoals het verversen van de olie.

Na drie dagen dezelfde storing

Alles verloopt volgens het boekje. Tot… de eigenaar zich na drie dagen weer meldt: de auto heeft dezelfde storing. De garagist haalt de carterpan er in z’n geheel onderuit, demonteert de oliepomp en ziet dat de as blijft stilstaan terwijl het tandwiel eromheen draait. Aan de buitenzijde is de breuk niet te zien. Hoe is dan de juiste oliedruk op de aanvoerleiding te verklaren? Het zou kunnen dat de breuk op dat moment nog niet helemaal dóór was en het tandwiel nog wel grotendeels meedraaide bij het stationair lopen van de motor. Waarschijnlijk is het tandwiel de afgelopen drie dagen tijdens het rijden te zwaar belast en helemaal losgekomen. 

Turbo kan geen drupje olie missen

Een turbo is vrijwel onverwoestbaar, maar niet als het op smering aankomt. Dan kan hij geen drupje olie missen. Vandaar ons advies: geeft het motormanagement bij een turbostoring aan dat de oliedruk te laag is? Vervang dan voor de zekerheid ook de oliepomp. Ook al zijn de metingen in onbelaste toestand normaal en ziet de pomp er op het oog prima uit. Gelukkig is de garagist TurboPartner, dus hij krijgt gratis een vervangende turbo en ook z’n extra arbeidsuren worden vergoed.

Tags: , , , , ,

Han ten Broeke algemeen…Handleiding voor gebruik…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties