fbpx
bekeken: 1721 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Bovag onderzoekt impact ADAS op werkplaats

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 30 januari 2019, 11:04

Leestijd: < 1 minuut

Welke impact heeft nieuwe voertuigtechnologie op het gebied van rijtaakondersteuning (ADAS) en diagnose op afstand (OTA) voor de toekomstige werkplaats? Op die vraag wil Bovag door middel van een zojuist gestart onderzoek antwoord geven.

Het is de bedoeling dat de uitkomsten eind februari, begin maart gereed zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door VMS | Insight. Directeur Eric Vousten van dit bureau bracht vorig jaar, eveneens in nauwe samenwerking met Bovag, het effect van elektrische mobiliteit op het autobedrijf in kaart. Daaruit bleek dat de elektrische auto de werkplaats op den duur een kwart van zijn omzet kan kosten.

ADAS

De komende weken zal een nieuwe combinatie van desk research, rekenmodellen en interviews met deskundigen en betrokkenen uitmonden in drie scenario’s: progressief, conservatief en realistisch. Alom wordt aangenomen dat de opkomst van ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) op termijn in de werkplaats gaat zorgen voor een verschuiving van mechanische naar elektrotechnische klussen. Personeel zal daarom over steeds meer ICT-bagage moeten beschikken, opgedaan in de beroepsopleiding en/of ‘on the job’.

OTA

Ook de opkomst van connectieve technologie (OTA, Over The Air) zorgt voor verandering. Diagnose en onderhoud op afstand worden mogelijk gemaakt door sensoren en actuatoren. Updates van software kunnen daardoor ook buiten het autobedrijf plaatsvinden, onderweg, op het werk of thuis. Welke mogelijke gevolgen deze ontwikkeling heeft voor de bezetting van de werkplaats en voor het personeel is een van de vragen die Bovag beantwoord wil zien. De inzichten worden in maart en april met de leden gedeeld tijdens informatiebijeenkomsten.

Tags: , , , ,

Duurzaam als verplichtingAdvertentie van 108 m2 bij…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties