bekeken: 759 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Online tool meet apk-gebreken

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 19 maart 2020, 13:06

Leestijd: < 1 minuut

Data-analist Jasper Verweij heeft op zijn website Kenteken.tv een nieuwe tool online gezet, de APK Gebrekmonitor. Hierop is per maand te zien hoe vaak een bepaald gebrek bij een apk wordt geconstateerd.

Voor de data baseert Jasper Verweij zich op open data van de RDW, die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. “Ik heb op deze manier ook wel eens een steekproefmonitor gemaakt, maar daarvan waren de data ineens niet meer beschikbaar. Voor de gebreken zijn die wel openbaar en daarvan was ik al een tijdje van plan een monitor te maken. Die is er nu.”

Drie categorieën

De data zijn uitgesplitst naar apk voor lichte voertuigen, voor zware voertuigen en voor de tachograaf, dus ook voor de trucksector geeft de tool cijfermatige informatie.

De monitor geeft cijfers over zowel adviespunten als afkeurpunten. Zo is er de veelvoorkomende gebrekcode AC5: mechanische delen van het remsysteem vertonen slijtage. Dit is een adviespunt (alleen wanneer sprake is van ijzer op ijzer is dit een afkeurpunt). De APK Gebrekmonitor geeft aan dat dit gebrek in maart 2020 al 12.647 keer is genoteerd als adviespunt.

Maar ook afkeurpunten, of punten die heel weinig voorkomen, worden in de APK Gebrekmonitor geregistreerd. Zo blijkt het ontbreken van een snelheidsmeter in maart 2020 toch al vier keer te zijn geconstateerd.

Persoonlijk, relevant en…Vijf tips om beter uit deze…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties