bekeken: 1775 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,50)

RAI: pak occasionimport aan, schrap BPM

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 23 april 2018, 11:24

Leestijd: < 1 minuut

De groeiende occasionimport bedreigt volgens RAI Vereniging de klimaatambities van het kabinet. Jonge tweedehands auto’s stoten meer CO2 uit dan nieuwe. Schrappen van de aanschafbelasting BPM is daarom nodig om de verkoop van nieuwe – schone, zuinige – auto’s te stimuleren.

Volgens de brancheorganisatie is in de eerste drie maanden van 2018 de import van (jong)gebruikte auto’s vergeleken met dezelfde periode in 2017 met 8,5 procent gestegen, naar 56.238 auto’s.

Probleem

Afgelopen jaar werden 209.337 auto’s uit het buitenland gehaald. In 2013 lag dit aantal nog op minder dan de helft (98.858). In het eerste kwartaal van 2018 was een kleine dertig procent van de occasionimport jonger dan twee jaar en daarmee een alternatief voor nieuwkoop in Nederland. Deze occasions stoten gemiddeld 12 procent meer CO2 uit dan een nieuwe auto. “We importeren in feite ons eigen probleem”, zegt RAI-voorzitter Steven van Eijck. “We moeten voorkomen dat we straks in Nederland allerlei reductiemaatregelen bedenken waarvan het effect teniet wordt gedaan doordat een gebruikte auto uit het buitenland aantrekkelijker is.”

Klimaatambities

Binnenkort start het kabinet met gesprekken over de invulling van een klimaatakkoord. De mobiliteitssector moet ook een belangrijke bijdrage gaan leveren. Vergeleken met Duitsland en België zijn nieuwe auto’s in Nederland relatief duur door de aanschafbelasting. Volledige afbouw ervan is volgens RAI Vereniging  de enige manier om import terug te dringen, nieuwverkoop te stimuleren en effectief invulling te geven aan het klimaatakkoord.

RAI Vereniging dringt al geruime tijd aan op afschaffen van de BPM. Vorige maand nog wees ze in een position paper op de marktverstoring die ervan uitgaat.

Tags: , , , , , ,

Bain Capital bereidt beursgang…Cecra eist regulering toegang…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Roel Hindriks: 23 april 2018 om 14:21

RAI vereniging is vóór afschaffen van BPM, daarin staat zij niet alleen, iedereen betrokken bij de verkoop van nieuwe auto’s wil dat liever vandaag nog dan morgen. Echter als het gaat om de import van gebruikte auto’s is afschaffing van BPM eerder een stimulans voor occasion-import dan dat het een beperking oplevert. De heffing van BPM voor gebruikte auto’s nivelleert nu immers nog het grote verschil in koopprijs op. Verder heeft afschaffing van de BPM een fors negatief effect op de restwaarde tot gevolg, dat alleen maar opgevangen kan worden door export om de nog inbegrepen BPM in ieder geval wel terug te kunnen krijgen. En dat betekent dan weer een kort aan “eigen” occasions waarvoor import de beste weg lijkt, dat dan weer vrij van BPM. Kortom bij het volgen van de RAI verenigingswens: export met teruggave van BPM en import vrij van BPM – is dat wat voor ogen staat?

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties