Autoverkoop eerste kwartaal 2019: -14 procent

Uit cijfers van Bovag, RAI Vereniging en RDC blijkt dat de verkoop van nieuwe personenauto’s in het eerste kwartaal 14,4 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verlieten 116.124 auto’s de showrooms, tegen 135.680 in het eerste kwartaal van 2018.

In maart werden 39.126 nieuwe personenauto’s geregistreerd, 6,7 procent minder dan in maart vorig jaar. Het populairste model was vorige maand de Tesla Model 3: 2.195 registraties, 5,6 procent marktaandeel. Als tweede eindigde de Ford Focus (1.187 stuks, 3 procent), gevolgd door de KIA Picanto (965 exemplaren, 2,5 procent). Bij de merken was Volkswagen in maart koploper met 3.185 nieuwe auto’s (8,1 procent), gevolgd door Peugeot (3.003 stuks en 7,7 procent) en Opel (2.948 en 7,5 procent).

Hogere BPM

Vooral particuliere kopers lieten het, met een min van 33 procent, afweten in de eerste drie maanden van 2019. Deels verschoof hun aandeel richting het steeds populairder wordende private lease. Bovag, RAI Vereniging en RDC leggen een direct verband tussen de verkoopdaling en de afgelopen najaar ingevoerde nieuwe uitstoottest WLTP. Door de eraan gekoppelde hogere aanschafbelasting (BPM) nam het aantal geregistreerde nieuwe auto’s af. In de eerste maanden na deze wijziging konden veel dealers nog leveren uit voorraad, tegen de oude belastingregels. “Intussen wordt duidelijk dat de BPM-stijgingen als gevolg van de nieuwe uitstoottest hun tol beginnen te eisen”, schrijven de brancheorganisaties.

Repareren

Ze herinneren eraan dat voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes destijds de Tweede Kamer beloofde dat invoering van de nieuwe test geen gevolgen mocht hebben voor de autokoper. “Het tegendeel blijkt nu waar en de orderportefeuilles bij dealers en importeurs voor de komende maanden zijn niet bepaald gevuld.” Bovag en RAI Vereniging roepen daarom de huidige staatssecretaris, Menno Snel, dan ook op om zo spoedig mogelijk de BPM-tabellen te repareren en aan te passen op de nieuwe test. “De meeste voertuigen zijn immers exact hetzelfde gebleven, maar krijgen op papier een hogere CO2-uitstoot toebedeeld en daarmee dus meer BPM.”

Modellenaanbod

Daarnaast zien beide organisaties dat het aanbod in verschillende modellen personenauto’s is gedaald sinds de invoering van de WLTP. Dit komt mede doordat fabrikanten voor bepaalde autotypes de WLTP certificering niet op tijd hebben verkregen.

Meest geregistreerde merken Q1 van 2019

Volkswagen 13.565 (11,7 procent marktaandeel)
Opel 9.124  (7,9 procent)
Peugeot 8.890 (7,7 procent)
Ford 7.225 (6,2 procent)
KIA 7.043  (6,1 procent)

Meest geregistreerde modellen Q1 van 2019

Volkswagen Golf (inclusief Sportsvan) 3.626 stuks (3,1 procent marktaandeel
Ford Focus 3.567 (3,1 procent)
Volkswagen Polo 3.402 (2,9 procent)
KIA Picanto 3.109 (2,7 procent)
Tesla Model S 2.707 (2,3 procent)

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †