Bovag: slechts 350.000 nieuwe auto’s in 2020

Op de helft van 2020 stellen Bovag en RAI Vereniging de verwachting voor het aantal nieuw te verkopen personenauto’s in Nederland naar beneden bij, van 425.000 naar 350.000.

“We doen dat met de wijsheid van nu, bedoeld om de dealers en importeurs een houvast te geven”, licht Bovag-woordvoerder Tom Huyskens toe. “Het was in april al wel duidelijk dat we, als gevolg van de corona-uitbraak, de oorspronkelijke raming van eind 2019 van 425.000 nieuwe auto’s in 2020 niet zouden gaan halen.”

Voorbehoud

Ook met de nieuwe raming houden de brancheorganisaties een flinke slag om de arm. Huyskens: “Je weet gewoon niet wat er nog staat te gebeuren. Als ergens een nieuwe brandhaard ontstaat en daar staat toevallig een autofabriek, dan ga je al.”

Dat de verwachting voor nieuw te verkopen auto’s naar beneden bijgesteld moest worden, heeft een tweeledige verklaring. Huyskens: “Enerzijds zijn er leveringsproblemen doordat autofabrieken een aantal weken dicht zijn geweest. Auto’s die voor medio maart zijn besteld konden daardoor niet afgeleverd worde. En zelfs nu de fabrieken weer open zijn, kan het zomaar zijn dat een bepaald onderdeel niet geleverd kan worden en dan kan een auto alsnog de fabriek niet uit.

Anderzijds hebben we te maken met vraaguitval, met name vanuit de zakelijke markt. Die trekt nu wel weer aan en zal naar verwachting vooral voor EV’s aan het eind van het jaar, als de bijtelling voor elektrische auto’s verder omhoog gaat naar 12 procent, nog wel een groeispurt laten zien, maar het kan ook zomaar tegenvallen, als er bijvoorbeeld een tweede golf van besmettingen komt. Dat kan in een land zijn waar de fabrieken staan, maar het kan ook zomaar in eigen land gebeuren.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2363 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *