Clepa luidt noodklok over grenssluitingen

Clepa, de koepelorganisatie van toeleveranciers aan de auto-industrie, is zeer bezorgd dat Duitsland de grenzen met Tirol en Tsjechië zo goed als gesloten heeft. Dit zou al snel tot een verstoring kunnen leiden van de autoproductie in Duitsland.

Voorzitter Sigrid de Vries van Clepa zegt: “De interne markt is een belangrijke verworvenheid van de Europese Unie. Het verdedigen van de integriteit ervan is een prioriteit, in het bijzonder met betrekking tot het vrije verkeer van goederen en werknemers. Onderdelen die vastzitten aan de grens kunnen onze just in time-toeleveringsketens verstoren, de productie onderbreken en de prestaties en banen van de sector in gevaar brengen.”

Gezondheid

Duitsland heeft de grenzen met Tsjechië en Oostenrijk zo goed als gesloten vanwege nieuwe uitbraken van het coronavirus in Tirol en Tsjechië. Hoewel Clepa het belang erkent van gezondheid en veiligheid, vindt De Vries dat de grenzen binnen de EU open moeten blijven. “Goederenvervoer moet worden vrijgesteld van grensafsluitingen en de lidstaten moeten ervoor zorgen dat hun grenscontrolemaatregelen op elkaar zijn afgestemd om de werking van de interne markt te ondersteunen.”

De Vries wijst erop dat het vrachtverkeer nauwelijks bijdraagt aan de verspreiding van het virus: “Het is belangrijk op te merken dat de eis van Covid-tests voor professionele vrachtwagenchauffeurs corridors voor goederen kunnen ondermijnen en de toeleveringsketens kunnen verstoren, zoals blijkt uit het voorbeeld van Dover in december. Lange wachtrijen van vrachtwagenchauffeurs die moesten worden getest resulteerden in aanzienlijke verstoringen, terwijl bijna alle vrachtwagenchauffeurs negatief testten op het virus.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2908 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *