ECG: Chiptekort bedreigt autotransport

De branchevereniging van Europese autotransporteurs ECG is bezorgd over het voortbestaan van autotransportbedrijven nu er door chiptekorten in de auto-industrie veel minder auto’s afgeleverd kunnen worden.

Met name de Duitse autotransporteurs maken zich zorgen, zo blijkt uit een interview met Wolfgang Göbel, de voorzitter van ECB en tevens directeur van autotransportbedrijf Mosolf in het Handelsblatt. “De bedrijven stonden bijna van de ene op de andere dag in het rood, de cashflow is voor velen van cruciaal belang.”

De autotransporteurs hebben volgens het Handelsblatt veelal langlopende raamovereenkomsten met voertuigenfabrikanten, maar er zijn geen volumegaranties. Als gevolg hiervan sluiten sommige logistieke dienstverleners hun activiteiten nu al één of twee dagen per week.

Doorstart

Mosolf vreest dat bedrijven die eenmaal zijn opgedoekt moeilijk een doorstart zullen kunnen maken. “Iedereen die vandaag chauffeurs verliest of systemen verkoopt, kan ze niet zomaar vervangen”, legt de raad van bestuur van Mosolf uit, die onder meer autofabrikanten als Opel, Mercedes en Fiat tot haar klanten rekent. De containermarkt is daar een waarschuwend voorbeeld van: ook daar hebben de rederijen hun capaciteit na het uitbreken van de coronapandemie fors teruggeschroefd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *