Exposanten haken af, autoshow IAA krimpt

De komende editie van de IAA Frankfurt krijgt een duidelijk bescheidener formaat dan de autoshow van 2017. Tal van fabrikanten zien af van deelname, nu de auto-industrie zware tijden beleeft.

De deuren van de consumentenbeurs gaan open op 12 september. Bezoekers kunnen ditmaal niet terecht in de hallen 6 en 10. Ze staan leeg, omdat de vierkante meters vloeroppervlak niet nodig zijn. Slechts in vier hallen worden nieuwe modellen getoond, waaronder de Taycan, als eerste elektrische Porsche. Hal 5 wordt gebruikt voor debatten over de branche, onder meer met milieupartijen; hal 4 is het domein van een oldtimershow in plaats van noviteiten.

VDA

Belangstellenden voor grote merken Toyota, Renault, PSA, Fiat-Chrysler, Volvo en Nissan zullen daar dit jaar vergeefs naar op zoek gaan. De fabrikanten geven aan dat ze de miljoeneninvestering van een stand niet meer in verhouding vinden staan tot de resultaten. Brancheorganisatie VDA erkent dat ditmaal minder autofabrikanten participeren. Anderzijds wijst ze op nieuwe exposanten zoals IBM en Microsoft. “De gehele auto-industrie verandert, dus ook de IAA.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *