‘Extreem ziekteverzuim’ drukt omzet Stern

In het eerste kwartaal van 2018 heeft Stern Groep haar netto omzet 1,6 procent zien dalen, van 313,3 miljoen euro in 2017 naar 308,2 miljoen nu. Ook het resultaat na belastingen kromp, van 4 naar 3,1 miljoen.

Sternpoint groeide in 2017 van twaalf naar achttien vestigingen.
Sternpoint groeide in 2017 van twaalf naar achttien vestigingen.
De afname is volgens directievoorzitter Henk van der Kwast vooral toe te schrijven aan de ontwikkelingen bij Dealergroep Stern. Daar speelde in de eerste drie maanden van dit jaar “een extreem hoog ziekteverzuim”. Verder wijst Van der Kwast erop dat in Q1-2017 een uitzonderlijke omzetgroei bij deze tak werd genoteerd, van 11,3 procent.

Verbeterde marges

Het bruto omzetresultaat op groepsniveau steeg met 0,7 miljoen tot 50,2 miljoen euro. Dat kwam door verbeterde marges op gebruikte auto’s en schadeherstel en door de groei van de lease- en verhuurvloot. De leaseportefeuille is in Q1-2018 autonoom verder toegenomen tot 11.267 contracten; de orderportefeuille beloopt 1.394 contracten (Q1-2017: 663). De bedrijfskosten namen licht toe, door cao-invloeden en toegenomen volume in alle bedrijven, waarvoor meer directe werknemers zijn ingezet. Daarnaast groeide Sternpoint gedurende 2017 van twaalf naar achttien vestigingen.

Uitdagend jaar

Van der Kwast noemt 2018 “een uitdagend jaar” voor Dealergroep Stern en Stern Car Services. Hij wijst op mogelijke prijswijzigingen als gevolg van de nieuwe, realistischer waarden biedende emissietest WLTP. Welke invloed dat precies zal hebben op de nieuwverkoop en de marge is nog onduidelijk, “maar het biedt bij slim inkopen wel kansen.” De Stern-directie verwacht betere tijden naarmate het lopende jaar vordert. Zo zullen de resultaten bij Car Services beter zijn dan in 2017. Met dank aan de voortgaande groei van Sternparts, de volledige integratie van Sterntec in Sternpoint en de verder op stoom komende nieuwe Sternpoints. Daar speelt ook “een gezonde groei van merk-erkend schadeherstel” (voor met name verzekeraars) een positieve rol.

Vooruitzichten

Kijkend naar de goede economische ontwikkelingen en het margeherstel bij Dealergroep Stern rekent de onderneming erop dat de resultaten de komende jaren sterk zullen verbeteren. Wel wordt “het sluiten van meer dealervestigingen onderzocht.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †