Fiat wil fusie met Renault

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft in een brief aan Groupe Renault voorgesteld de beide conglomeraten te laten fuseren tot een nieuwe onderneming. Hierin zouden FCA en Renault beide 50 procent zeggenschap hebben.

Door de fusie zou FCA-Renault in grootte de derde autofabrikant ter wereld worden, met een jaarlijkse productie van 8,7 miljoen voertuigen. (Volkswagen en Toyota produceren beide meer dan tien miljoen voertuigen per jaar.)

Efficiencyslag

Het voorstel van FCA volgt op besprekingen tussen beide autofabrikanten waarin al eerder werd gekeken naar mogelijkheden om samen te werken, in het bijzonder bij de ontwikkeling en verkoop van nieuwe technologieën. Daaruit bleek dat een dergelijke samenwerking een aanzienlijke verbetering van de kostenefficiëntie met zich mee zou brengen. Ook zouden nieuwe technologieën sneller kunnen worden toegepast in eindproducten, c.q. nieuwe auto’s.

Synergie

FCA stelt nadrukkelijk bij de bekendmaking van het aanbod dat er geen fabrieken gesloten zullen worden. Het idee is dat zowel FCA als Renault profiteren van de samenwerking en daarmee hun marktaandeel kunnen consolideren. Als gevolg van de mededeling van FCA schoot het aandeel Renault in Parijs maandag 27 mei aan het begin van de beursdag met ruim 12 procent omhoog.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3591 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters