Fors minder Duitse registraties verwacht in 2020

De Duitse tegenhanger van Bovag – Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe – is somber gestemd over de registraties in het komende jaar bij onze oosterburen. ZDK houdt rekening met een min van 9,2 procent in vergelijking met het bijna voorbije 2019.

Uitgedrukt in aantallen gaat de brancheorganisatie uit van 3,26 miljoen registraties, tegen naar verwachting 3,59 stuks dit jaar. Overigens was de Duitse fabrikantenkoepel VDA eerder wat minder pessimistisch, met een prognose van 3,43 miljoen registraties.

ZDK verwacht met name bij de particuliere klant een terugloop. Deze toont zich steeds onzekerder bij de aanschaf van een personenwagen. Zo vormde de daling van arbeidsplaatsen bij de fabrikanten en toeleveranciers, eerder dit jaar, een negatief signaal. Ook zijn veel nieuwe modellen vooral afgestemd om te voldoen aan de nieuwe CO2-eisen vanaf 2020 – en dat is volgens het ZDK niet exact hetzelfde als wat de koper verwacht van zijn nieuwe voertuig.

Elektrische auto

Bijkomende factor is dat het aanbod aan elektrische auto’s pas in de tweede helft van 2020 merkbaar zal worden. De hoge prijs van deze nieuwe voertuigcategorie, in combinatie met de in Duitsland vooralsnog beperkte laadinfrastructuur, zorgt voor een afwachtende consument. Een teruggang van 18 procent bij de nieuwverkoop aan particulieren zal het resultaat zijn, voorspelt ZDK-president Jürgen Karpinski.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.