Meer elektrische auto’s dan diesels geregistreerd

In de eerste drie kwartalen van 2019 zijn er in Nederland meer volledig elektrische auto’s geregistreerd dan dieselauto’s. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Aumacon.

Tot en met september werden er in Nederland 29.811 volledig elektrische auto’s geregistreerd. Dat was een toename van 127,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018, toen er 13.107 werden geregistreerd. Op het totale aantal registraties bedraagt het marktaandeel van EV 9,0 procent.

Dip in diesel

Ondertussen holt de registratie van dieselauto’s achteruit. Werden er in de eerste negen maanden van 2018 nog 48.544 diesels geregistreerd, in 2019 waren dat er nog maar 26.558, een afname van 45,3 procent.

Of daarmee het einde van de diesel in Nederland is ingeluid, is de vraag. Feit is dat de modernste diesels veel minder CO2 uitstoten dan vergelijkbare benzineauto’s en dat in sommige omstandigheden de lucht uit de uitlaat schoner is dan de lucht die de motor ingaat. In Duitsland neemt het aantal registraties van diesels ook weer licht toe.

Ook Clem Dickmann, directeur van Aumacon, denkt dat het eclatante succes van de elektrische auto tijdelijk is. “Diesel wordt wat al te rap afgeserveerd en dat is maar ten dele terecht. Vergeet niet dat het succes van de EV is gekocht. Dankzij belastingvoordelen zijn die registraties omhoog geschoten. Volgend jaar worden EV’s meer dan dubbel zo duur voor de zakelijke rijder, dus of dan de liefde nog even groot is… Ik denk dat het antwoord op die vraag nee is.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *