Occasionimport naar recordhoogte

In 2020 zijn er 237.816 occasions geïmporteerd, het hoogste aantal ooit. Met 14.184 occasions meer dan in 2019 kwam de groei uit op 6,3%. Een goed resultaat, zeker nadat in het voorjaar veel grenzen dichtgingen. Vanaf juni trok import weer sterk aan, aangewakkerd door de grote vraag naar occasions in ons land. 

De import uit Duitsland nam sterk toe. Maar liefst 63,5% van de geïmporteerde occasions kwam uit Duitsland. Import vanuit Denemarken nam in verhouding nog sterker toe, waardoor het Zweden voorbijstreefde. Er waren in 2020 meer verschuivingen in landen waar occasions vandaan kwamen. 

Er kwamen veel minder auto’s vanuit Spanje, Italië, Kroatië, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk. Daarentegen werd er juist meer vanuit Tsjechië, Polen en Portugal geïmporteerd. Dit heeft te maken met lockdowns die verschilden per land, en de gevolgen daarvan voor toerisme en daarmee aantallen ex-huurauto’s. De import uit verder gelegen landen als de Verenigde Staten en Japan daalde ook sterk.

Top 5 landen herkomst import

image

Volkswagen veruit het grootste importmerk

Eén op de zes geïmporteerde occasions is een Volkswagen. Daarmee blijft het merk net als vorig jaar koploper. De meeste groei was er bij (vooral Duitse) premium merken en Aziatische merken. Vooral Mazda (+25%), Nissan (+23%), Kia (+22%) en Audi (+19%) springen er uit. Er werden ook 70% meer Tesla’s geïmporteerd, maar met deze stijging naar 389 auto’s is het nog altijd een klein merk op de importmarkt.

Er werden ook ruim de helft meer Lamborghini’s geïmporteerd; 67 exemplaren in 2020. Merken waarvan import terugliep zijn Jaguar (-18%), Peugeot (-13%), Volvo (-12%) en Renault (-6%). In 2019 was Renault nog het op twee-na-grootste importmerk, in 2020 daalde het naar de zesde plaats.

Import Nissan Qashqai klimt verder

Van de populairste importauto, de Volkswagen Golf, daalde de import met 4,1%. Daarmee bleef het nog net de Volkswagen Polo voor, met een verschil van nog geen 100 auto’s. Import van de Nissan Qashqai steeg zeer sterk, waardoor dit model naar de derde plaats steeg.

Andere modellen die in 2020 veel meer werden geïmporteerd waren de Volkswagen Tiguan (+33%), Volkswagen Up! (+30%), Audi A1 (+23%), Toyota Yaris (+22%) en Mercedes-Benz A-klasse (+17%).

Daarentegen waren er dalingen bij een aantal traditioneel populaire Duitse importmodellen; de BMW 5-serie (-16%), Opel Astra (-13%) en Mercedes-Benz E-klasse (-14%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *