Registraties Nederland boven EU-gemiddelde

De registratie van nieuwe personenwagens in Nederland is de eerste twee maanden van dit jaar aanzienlijk hoger geweest dan het EU-gemiddelde. Dat blijkt uit de jongste Acea-cijfers.

Voor de Nederlandse markt bedragen de registratiecijfers over februari 35.410 stuks. Dat is 10,7 procent meer dan de 31.986 in 2017. Gemeten over de eerste twee maanden gaat het om 94.220 c.q. 83.107 stuks (13,4 procent). Daarentegen nam de Europese markt als geheel vorige maand toe met ‘slechts’ 4.3 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Alles bij elkaar ging het in EU-verband om 1.125.397 stuks, het beste februari-resultaat sinds 2008. Bijna alle grote afzetmarkten rapporteren groei, met Spanje (+13 procent) als meest positieve uitschieter. Goede zaken deden afgelopen maand ook Duitsland (7.4 procent erbij) en Frankrijk (4.3 procent). Negatieve uitzondering: Verenigd Koninkrijk (-2,8 procent, de elfde achtereenvolgende maand van daling) en Italië (-1,4 procent).

Vertraging

Kijkend naar de eerste twee maanden van 2018 groeide in de EU de vraag naar nieuwe personenwagens met 5.8 procent – 2.378.965 bij elkaar. In sommige markten begint vertraging te ontstaan, met name in het Verenigd Koninkrijk (-5.1 procent). Deze trend staat in schril contrast met Spanje (+16.4 procent), Duitsland (+9.5 procent) en Frankrijk (+3.4 procent) in januari en februari 2018.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †