Rendementsverbetering dankzij sanering autodealers

In het derde kwartaal van 2015 hebben autodealers een gemiddeld rendement gerealiseerd van 0,72 procent en dat is een verbetering van 1 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (destijds min 0,3 procent). Uit de Branche Barometer van Bovag blijkt dat het positieve rendement grotendeels is toe te schrijven aan sanering in de sector.

De daling van het aantal vestigingen heeft een positief effect op het rendement per vestiging. Zo is het totale volume aan nieuwe auto’s vorig kwartaal met 6 procent gegroeid, terwijl de omzetgroei per vestiging 16 procent bedroeg.

De kengetallen voor occasionverkoop vertonen eenzelfde beeld: het totale volume steeg 2,8 procent, terwijl de omzet per locatie 21,7 procent pluste. Gemiddeld werden per verkoper 119 auto’s verkocht in Q3 2015 (waarvan 64 nieuwe en 55 gebruikte), vergeleken met 102 verkochte auto’s in het derde kwartaal vorig jaar.

In de werkplaats slaagden de dealers er bovendien in om meer externe uren te verkopen; per vestiging werd 9,7 procent omzetgroei genoteerd, waarvan ruim een kwart door het gestegen aantal facturabele uren. Voor heel 2015 wordt verwacht dat per monteur gemiddeld 1.326 uren kunnen worden gefactureerd en dat is 54 uur meer dan in 2014.

Zeer positief is dat het absorptievermogen, oftewel de mate waarin de inkomsten uit werkplaats en magazijn de kosten van het hele bedrijf dekken, is gestegen van 66 procent in Q3 2014 naar 72,1 procent in het vorige kwartaal.

‘Aftersales-inspanning sorteert effect’

“De gezamenlijke inspanning van dealers en importeurs om in de aftersales marktaandeel te winnen, sorteert effect. Dat is ook hoognodig, want de marges op verkoop van nieuwe auto’s en onderdelen staan nog steeds onder druk”, aldus Eric Tak, voorzitter van Bovag Autodealers.

“Het illustreert daarmee ook dat de sanering niet ten einde is, maar misschien zelfs aan een nieuw begin staat. De resultaten uit de  Branche Barometer laten zien dat de resultaten van dealers verbeteren, maar het magere rendement van 0,72 procent geeft ook aan dat er nog een lange weg te gaan is. Daarom blijft het zaak om ook te focussen op meer productiviteit en betere processen. De resultaten van de top tien beste autodealers laten zien dat daar voor de overige bedrijven nog veel winst te behalen valt.”

In een zes pagina’s tellende special vol cijfers en duiding wordt gezocht naar het antwoord waarom de langverwachte krimp in de dealernetwerken minder hard gaat dan verwacht. Ter onderbouwing is hierin ook het overzicht opgenomen met de netwerkomvang per merk en het gemiddelde aantal verkochte auto’s per verkoopvestiging.

Vraag deze special vandaag nog en zonder kosten hier aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.