Volkswagen en Ford bekijken bestelauto-alliantie

Vlak voor het sluiten van Wall Street gisteren, maakte Volkswagen bekend een alliantie met Ford te onderzoeken op het gebied van bestelauto’s. Dit bevestigen beide concerns.

Volgens Duitse media heeft de Raad van Commissarissen van VW maandag al toestemming gegeven voor verdere gesprekken met Ford over een mogelijke bestelauto-alliantie.

Strengere eisen

Bekeken wordt welke projecten in welke delen van de markt gecombineerd kunnen worden, maar specifiek wordt het bestelautosegment genoemd. Als hoofdreden voor het onderzoek wordt opgegeven de strengere eisen in de EU waaraan bestelauto’s moeten voldoen, met name met betrekking tot de CO2-uitstoot. Verdere verklaringen van de merken bevatten vooral beleefdheden naar elkaar toe.

Nieuwe partner

Duidelijk is dat VW na het ontbonden bestelautohuwelijk met Daimler, een nieuwe partner kan gebruiken. Dit geldt ook voor Ford. Beide werken aan duurdere aandrijflijnen zoals hybrides, om de CO2-uitstoot van bestelauto’s te laten afnemen. In de regel worden in zulke projecten dan de ontwikkelingskosten gedeeld. Beide merken bekijken ook in hoeverre aandelenpakketten uitgewisseld kunnen worden.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Van Tim de Jong zijn er nog 34 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Tim de Jong