bekeken: 589 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Stern wil scherp blijven, ondanks winst

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 14 november 2019, 12:50

Leestijd: < 1 minuut

Efficiënter werken, schaalvoordelen, kostenverlaging en investering in digitale oplossingen moeten bij Stern leiden tot structurele verbetering van het rendement. Dat meldt directievoorzitter Henk van der Kwast bij de presentatie van de cijfers t/m het derde kwartaal 2019.

Het resultaat na belastingen t/m Q3-2019 bedraagt 26,2 miljoen euro. Beduidend meer dat de 4,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, maar de meest recente cijfers bevatten de netto boekwinst op de verkoop van Sternlease (23,4 miljoen euro). Het resultaat (na belastingen) van de voort te zetten activiteiten is positief: 0,9 miljoen winst nu, 0,4 miljoen verlies vorig jaar).

Duurzame waarde

Sternlease was het meest winstgevende bedrijf van Stern Groep. Na de verkoop ervan aan ALD is het volgens Van der Kwast nu “noodzakelijk de financiële performance van vooral de dealerbedrijven duidelijk te verbeteren en duurzame waarde te creëren.” Grip op de kosten noemt hij essentieel. “Dit geldt vooral voor de verkoopactiviteiten. De omzet en marge uit verkoop staan al enige tijd onder druk. Dat vraagt om scherpe keuzes ten aanzien van merken en vestigingen, de bezetting op de vestigingen en de overheadkosten.”

De netto omzet nam in de eerste drie kwartalen af met 5,2 procent, tot 727,9 miljoen euro, zo’n veertig miljoen minder dan de 768,2 miljoen vorig jaar. Stern stootte Arend Auto Amsterdam en twee Vireo Auto-locaties af. Het marktaandeel bij de personenautotak kwam uit op 4,8 procent (2018: 5,0). In het derde kwartaal van 2019 zijn gesprekken gevoerd met een partij die geïnteresseerd was in het overnemen van de scootmobielactiviteiten van Mango Mobility. Deze gesprekken hebben niet geresulteerd in een verkoop. Vervolgens is begin oktober besloten om op twee vestigingen na alle overige Mango Mobility scootmobiel vestigingen te sluiten.

Personeel

Overigens komen de personeelskosten 4,9 miljoen euro (5,4 procent) lager uit dan in 2018. Dit ondanks twee CAO-verhogingen en reorganisatiekosten van 1 miljoen euro. De afname van de personeelskosten wordt veroorzaakt door de afbouw van het aantal fte’s.

Tags: , , , ,

100.000ste laadpaal nieuwe…Manifest voor gelijk speelveld…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties