fbpx
bekeken: 896 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Strengere aanpak kilometertellerfraude

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 16 oktober 2020, 14:42

Leestijd: < 1 minuut

Fraude met kilometertellerstanden van auto’s wordt steviger aangepakt. Het terugdraaien van tellerstanden is al verboden. In aanvulling daarop komt er nu ook een verbod op de invoer, de verkoop en het in voorraad hebben van apparaten die ervoor zorgen dat tijdens het rijden geen of slechts een beperkte hoeveelheid kilometers wordt bijgeschreven op de teller. Ook wordt op meer momenten de tellerstand geregistreerd. Ook voor motorfietsen komt er een teller-registratie.

De ministerraad heeft met deze maatregelen ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Als het aan het kabinet ligt, gaan de nieuwe regels per 1 juli 2021 in. Het voorstel wordt nu aan de Tweede Kamer gezonden.

Verkeersveiligheid

Fraude met kilometertellers kost jaarlijks zo’n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud. Behalve dat een auto waarvan de teller is teruggedraaid duurder in aanschaf en onderhoud is, brengt een dergelijke auto de verkeersveiligheid in gevaar.

Registratie

Relatief nieuwe voertuigen zijn nog niet apk-plichtig en hebben vaak weinig tot geen grote reparaties of onderhoudsbeurten nodig. Er worden dan weinig tellerstanden geregistreerd omdat het aantal garagebezoeken beperkt is. Dat maakt deze categorie voertuigen kwetsbaar voor fraude. Daarom gaat verplichte registratie van de kilometerstand gelden bij alle reparatie-, onderhouds- en bandenwisselbezoeken. Nu geldt die verplichting alleen bij reparaties boven de 150 euro.

Motorfietsen

Daarnaast komt er een verplichting voor tellerstandregistratie bij motorfietsen bij de overschrijving van het kenteken en bij reparatie, onderhoud en bandenwissels. Vanwege fraude met tellerstanden betaalt naar schatting 10 tot 20 procent van de kopers teveel voor een tweedehands motor. Zij lopen bovendien het risico een onveilige motor aan te schaffen.

BMW update 750.000 auto’s…Branchebreed advies: mondkapje…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties