fbpx
bekeken: 906 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Twee kleuren, één spuitproces bij Audi

DOMEIN: Schadeherstel

Geplaatst op: 18 juli 2018, 14:48

Leestijd: < 1 minuut

Audi breidt het spuitprocedé voor zijn modellen uit met ‘overspray-free painting’. Met deze technologie is het mogelijk om in één spuitproces bepaalde carrosseriedelen direct in contrastkleur mee te spuiten.

Deze ‘overspray-free painting’ technologie bespaart zowel kosten als grondstoffen. Audi test het proces momenteel in een pilot-opstelling in de fabriek in Ingolstadt. Daarbij worden autodaken in een zwarte contrastkleur uitgevoerd.

Afplakken

Als onderdeel van het nieuwe spuitproces is het tijdrovende afplakken – waar bovendien veel materiaal voor nodig is – verleden tijd. Om een contrastkleur aan te brengen, dienden carrosseriedelen tot nu toe afgeplakt te worden en een extra spuitproces te ondergaan. Bij het nieuwe ‘overspray-free painting’-proces meet een robotgestuurd precisie-instrument de laserlasnaad tussen het dak en zijpaneel. Vervolgens wordt zwarte lak tot op de millimeter nauwkeurig met individuele lijnen aangebracht. Deze lijnen zijn uitermate scherp afgetekend, waardoor er dus geen sprake is van spuitnevel.

Efficiënt

De nieuwe methode bespaart volgens de fabrikant tijd en kosten. Bovendien is het beter voor het milieu: er is geen afplakmateriaal meer nodig en het lakverbruik ligt lager. Audi is van plan de techniek komend jaar in de serieproductie te gaan inzetten.

Tags: , , , ,

Mercedes test connected…Autoliv stapt in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties