fbpx
bekeken: 749 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,50)

VACO Coronamonitor 9: licht omzetverlies

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 10 september 2020, 17:03

Leestijd: 2 minuten

In de nieuwste VACO Coronamonitor bedraagt het geschatte omzetverlies van de leden – veroorzaakt door de coronacrisis – nu 21%. Dat is 1 procentpunt hoger dan in de vorige monitor.

Het percentage leden dat nog geen beeld heeft van hun omzetverlies is met twee procentpunten gedaald ,naar 27%. Het overgrote deel van de leden heeft vertrouwen dat hun bedrijf de crisis overleeft; met 89% is dit percentage terug op het niveau van de periode mei tot juli.

Minder werk

De nummer 1 in de impact-top-5 is ‘minder werk in de werkplaats’. Deze factor steeg met 8 procentpunten naar 51%. Eenzelfde ontwikkeling is te zien bij de nummer 2 ‘minder klanten’ (49%, + 9 procentenpunten), de nummer 3 ‘minder gevulde orderportefeuille’ (41%, + 9 procentpunten) en op de vierde plek ‘minder liquiditeit’ (19%, + 8 procentpunten). Het percentage leden dat verwacht afscheid te moeten nemen van medewerkers is ten opzichte van de vorige Coronamonitor verdubbeld. Dat lijkt niet te rijmen met de Bandenwisselweken die voor de deur staan, maar de komende wisselperiode is volgens VACO op meerdere gebieden onvoorspelbaar. De vele thuiswerkers rijden minder kilometers, wat gevolgen zal hebben voor het aantal bandenwissels van zakelijke en particuliere klanten. Daarnaast is het de vraag hoeveel mensen met hun auto in corona-tijd op wintersport gaan en mede daarom voor winterbanden kiezen.

Anders dan anders

Een andere factor is de langere duur van de wissels, door de extra aandacht voor hygiëne, klanten en personeel. Bovendien biedt de wachtruimte plaats aan minder klanten dan in ’gewone’ tijden. In tegenstelling tot de Bandenwisselweken in het afgelopen voorjaar kunnen klanten in de herfst en winter over het algemeen niet buiten wachten. Conclusie: het is belangrijker dan ooit dat de bandenwissels eerder beginnen. VACO roept alle zakelijke en particuliere klanten daarom op om tijdig een afspraak te maken om hun banden professioneel te laten wisselen.

Steunmaatregelen

Uit de nieuwste monitor blijkt dat ruim een derde van de respondenten (35%) gebruik maakt van één of meer financiële steunmaatregelen. Het aantal aanvragen voor de NOW 2.0-regeling is fors toegenomen in de laatste aanvraagweken (sluitdatum: 1 september). De stijging is vooral afkomstig van relatief kleine bedrijven die in de eerste steunronde geen gebruik hebben gemaakt van NOW.

Het gebruik van de maatregel ‘Uitstel aflossing financiering via de bank’ nam flink toe (11%, + 4 procentpunten) en staat weer in de top-3 van meest gebruikte regelingen. Dit is volgens VACO een logisch gevolg van de liquiditeitsafname bij VACO-leden. De ontwikkelingen tonen aan dat de economische effecten van de coronacrisis meer en meer voelbaar worden bij het mkb in de banden- en wielenbranche.

Tags: , , ,

Autoschade Steketee bij ABS…Crisis, welke crisis?
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties